Befékezett a magyar gazdaság

Kenderes, 2015. június 18.
Őszi árpát arat egy kombájn Bánhalma határában 2015. június 18-án. Megkezdődött az árpa aratása a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. egyik 60 hektáros árpatábláján.
MTI Fotó: Mészáros János
Kenderes, 2015. június 18. Őszi árpát arat egy kombájn Bánhalma határában 2015. június 18-án. Megkezdődött az árpa aratása a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. egyik 60 hektáros árpatábláján. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Magyarország bruttó hazai terméke 2,7 százalékkal nőtt a második negyedévben. Az első negyedévi 3,5 százalékoshoz képest mérséklődő növekedési ütem hátterében elsősorban a mezőgazdaság teljesítményének csökkenése áll - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben 2,4 százalékos volt a gazdaság teljesítményének emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 3,2 százalékot követően.

A KSH adatai szerint a mezőgazdaság húzta le a második negyedévi GDP-adatot Forrás: MTI/Mészáros János

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az idei második negyedévben az előző negyedévi 0,6 százalék után.

Idén az első félévben 3,1 százalékkal bővült a gazdaság.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: a növekedésben az iparon belül a járműgyártás, illetve az elektronikai termékek gyártása volt a meghatározó.

Az ipar növekedése ugyanakkor kisebb mértékű volt, mint az előző negyedévben – közölte.

amely már az első negyedévben is 11,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Nem ezt várták

Az éves adatok alapján látható lassulás a mezőgazdaság gyengébb teljesítményének köszönhető – közölte Németh Dávid a K&H Bank vezető elemzője.

A növekedésben pedig az ipar játszotta a főszerepet. Az elemző szerint a 3 százalék körüli piaci várakozásoknál valamivel gyengébb a 2,7 százalékos adat.

Az elemzők is jobb GDP-adatra számítottak Forrás: Thinkstock

A szeptemberben megjelenő részletes adatok megjelenéséig nehéz konkrétumokat mondani a második negyedéves teljesítményről.

Az alacsony hitelkiáramlásból arra is lehet következtetni, hogy a beruházások alacsony szintje is szerepet játszhatott a lassulásban.

Az iparon belül feldolgozóipar és az építőipar teljesítménye hajtotta a gazdaságot.

A korábbi negyedévekhez hasonlóan a második negyedévben az export is hozzájárult a bővüléshez.

A második fél évben gyorsulás jöhet

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint csak átmeneti lehet a GDP-növekedés lassulása. A Takarékban elemzője is a lendület csökkenésért a mezőgazdaságot teszi felelőssé. Mivel számos termény esetében a terméseredmények még nem ismertek, nem kizárt, hogy egy későbbi revízió során változik a GDP lefutása.

A GDP-t elsősorban az ipar és építőipar kedvező teljesítménye húzta, míg a belső kereslet javulása miatt a szolgáltatói ágazatok többsége is jól teljesíthetett – tette hozzá Suppan Gergely.

A második félévben gyorsulhat a gazdasági növekedés, tekintettel a tavalyi gyenge második félévre is.

Egy évvel ezelőtt ugyanis az egyik hazai autógyár két korábbi modelljének gyártását leállította, ami egyszeri kiesést okozott az ipari termelésben, így annak bővülése az alacsonyabb bázis miatt jóval erőteljesebb lehet.

Suppan Gergely szerint a GDP azért is nőhet majd a második negyedévben, mert tavaly a harmadik negyedévben váratlanul megtorpant a háztartások fogyasztásának emelkedése, míg idén a foglalkoztatás és a reálbérek növekedése és a devizahitelek elszámolása miatt a fogyasztás további fokozódására számít.