Lassult a növekedés az eurózónában

Vágólapra másolva!
Az előzetes adatok szerint a második negyedévben az előző negyedévhez képes csökkent a GDP-növekedés üteme az euróövezetben - számolt be pénteken az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
Vágólapra másolva!

A második negyedévben az Eurostat első becslése szerint az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal nőtt az euróövezet és 0,4 százalékkal az Európai Unió bruttó hazai terméke. Elemzők átlagosan 0,4 százalékos GDP-növekedésre számítottak ebben az időszakban.

Az első negyedévben mind az eurózónában, mind az egész Unióban 0,4 százalékkal bővült a gazdaság negyedéves bázison. Az éves GDP-növekedés szezonális kiigazítással az euróövezet 19 tagországában 1,2 százalék, az Európai Unió 28 tagországában pedig 1,6 százalék volt a második negyedévben. Elemzők átlagosan 1,3 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre az euróövezetre. Az első negyedévben az euróövezetben 1,0 százalékkal, az EU-ban pedig 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

2,4 százalékos magyar növekedés

Az Eurostat adatai szerint a magyar GDP a második negyedévben az előző negyedévihez képest 0,5 százalékkal, évi 2,4 százalékkal növekedett. Az első negyedévben 0,6 százalék volt a negyedéves és 3,2 százalék az éves GDP-növekedés.