Vágólapra másolva!
Adócsalás vádjával bíróság elé állítják Holman Endrét és Holman Jánost. Ők csinálták többet közt a Chat.hu-t és a MyVipet. Üzleti kapcsolatban álltak Portik Tamással, és az ő cégeik tulajdonában álló lakásban forgatták azt a filmet, amivel 2010-ben Kósa Lajos debreceni polgármestert próbálták lejáratni.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Főügyészség az ügyben az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat H. Endrével és testvérével, H. Jánossal, valamint hét további társukkal szemben, olvasható az ügyészség közleményében.

Fiktív számlák

A vádirat lényege szerint H. Endre I. rendű és H. János II. rendű vádlottak 2009. évben elhatározták, hogy a tulajdonukban lévő két - főleg médiareklámokkal, valamint internetes oldalak üzemeltetésével foglalkozó - gazdasági társaság tevékenysége után fizetendő általános forgalmi adót fiktív számlák felhasználásával jogosulatlanul csökkentik.

Ennek érdekében a vádlottak két másik, színlelt vállalkozói tevékenységet végző cégtől fiktív számlákat fogadtak be egyebek mellett weboldalak készítése, fejlesztése, karbantartása, valamint piackutatás címén, majd

a valótlan tartalmú számlákat szerepeltették a könyveléseikben, valamint az adóbevallásaikban.

1,3 milliárd forint

A színlelt tevékenység leplezése érdekében H. Endre a valótlan tartalmú számlákon feltüntetett összegeket látszólagos pénzügyi teljesítésként átutaltatta a fiktív számlákat kiállító két cég bankszámláira, majd ezen összegeket a stróman ügyvezetők készpénzben felvették és visszajuttatták a vádlotthoz.

A két férfi 2009 októbere és 2011 szeptembere között összesen több mint 1,3 milliárd forint összegű fiktív számlát fogadtak be a két cégtől,

és ezzel mintegy 260 millió forint összegű vagyoni hátrányt okoztak a központi költségvetésnek, kettőtől nyolc évig terjedő börtönt kaphatnak, ha elítélik őket.

Ők csinálták a Chat.hu-t

Az ügyészség ugyan nem nevezi nevén a vádlottakat, de az adatok egyezéséből egyértelmű, hogy egy hódmezővásárhelyi testvérpárról, Holman Jánosról és Endréről van szó. Holman János és a testvére csinálták többek között a MyVip.com-ot, a Chat.hu-t, a Mellesleg.hu-t és a Sporthirado.hu-t,

az általuk vezetett Generál Média cégcsoport a 2000-es években meghatározó szereplője volt a magyar online piacnak.

A testvérek felemelkedéséről és bukásáról az Origo itt írt bővebben.

Első nagy dobásuk

A Generál Média Kft.-t Holman Endre többedmagával alapította 2002-ben, két alapítótársa azonban egy év múlva elhagyta a céget, a helyükre érkezett Holman János. Első nagy dobásuk a Mellesleg.hu volt. Egy korábbi üzletfelük szerint ez jórészt internetes pornót jelentett, először ingyen, később pénzért. "Ők voltak az elsők, akik SMS-ért kínáltak tartalmat Magyarországon" - mondta. Nem sokkal később beindították a Chat.hu-t is, amely akkoriban a harmadik-negyedik leglátogatottabb oldal volt Magyarországon.

Lázár János városával is üzleteltek

Az évek során a Generál Média egyre több honlap üzemeltetésébe vágott bele, a divaton át a sporttól a társkeresőkig. Az iWiW mintájára készítették például a MyVipet, ami a Facebook érkezéséig aranykorát élte.

A Generál Média 2007-ben 600 millió banneres (hirdetési felület) üzletet kötött a Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzattal.

Ennyi bannerért barterezett egy iskolaépületet a helyi ellenzék tiltakozása ellenére. A cég 60 millió forintnyi jelzálogot vett fel az épületre, ám az üzlet becsődölt. Az önkormányzat 2012-ben felmondta a megálla­podást.

A 2010-es Kósa-videó

Holmanék 2012-ben felszámolást kezdeményeztek a Generál Média Kft. ellen. Érdekeltségükbe tartozott az a két cég, amelyeknek a székhelye Budapesten, a Galamb utca 4. szám alatt volt. Ott, ahol az M1 híradójának információi szerint a Kósa Lajos debreceni polgármestert lejárató filmet forgatták 2010-ben.

A Híradó rendőrségi dokumentumokra hivatkozva azt állította, hogy a lejárató kampány mögött Portik Tamás állt.

Az ingatlan 2009-ben került a Generál Média tulajdonába, méghozzá úgy, hogy megvették a használati jogot birtokló céget. Ez a Galamb 4 Ingatlanfejlesztő Kft. volt, amely Portik Tamás fiának volt a tulajdona. Egy Holmanékhoz közel álló forrás szerint a Generál Média tulajdonosai az ingatlanra pályáztak, nem a cégre, de egyszerűbb volt megvenni a használati jogot birtokló céget, mint átíratni a lakást.

A testvérek üzleti kapcsolatban álltak Portik Tamással Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Szingapúrban élt

Holman Jánost 2013. április 30-án fogták el a rendőrök és gyanúsították meg az öccse ügyében. Endrét is ekkortól körözték. Holman Endre 2013 márciusától Szingapúrban élt, és 2014 július 29-én egy onnan érkező járatról szedték le Frankfurtban a rendőrök, tudósított a korabeli Blikk. Holman Endre a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2/B termináljára bár bilincsben érkezett.

Az ügyvéd cáfol

Cikkünk megjelenése után közleményt kaptunk Parti Ágnes ügyvédtől, a Holman-testvérek ügyvédjétől. Ebben a következőket írja:

Holman Endrét nem "szedték le" a szingapúri járatról, a tranzitot elhagyva igazoltatták őt. Ha szökni akart volna, nem hagyta volna el a tranzitot, sőt nem lép be a Schengeni övezetbe, Amerikába más útvonalon is eljuthatott volna.

Se a Holman-testvérek, se cégeik nem álltak soha üzleti kapcsolatban Portikkal vagy cégeivel.

A Holman-testvéreknek és a hozzájuk köthető társaságnak semmi köze a Kósa Lajos lejáratását célzó videóhoz. A videót nem a testvérek cége által bérelt ingatlanban vették fel, a Magyar Televízió ennek ellenkezőjét állító híradását semmilyen tény nem támasztja alá, maga a Magyar Televízió sem tudta megerősíteni az információt.