Már a csirkecombra is köthet biztosítást

Meglepő tények! Ezeket az ételeket tilos hűtőben tartani
Vágólapra másolva!
Oda a paradicsomtermés, és az erkélyről leomló futó muskátli is a földön hever. Idén nyáron az időjárás sokakat megtréfált. A biztosítók megpróbálják követni a káreseményeket, és különféle kiegészítő lakásbiztosításokat ajánlanak az ügyfeleknek. Lehet már biztosítást kötni a kerti virágokra és az áramkimaradás miatt a hűtőben megromlott húsra is. De arra is kaphatunk 100 ezer forintot, ha rossz idő van a nyaralás alatt.
Vágólapra másolva!

Hétfőn özönvízszerű eső zúdult Budapestre, de Somogy és Veszprém megyében is komoly fennakadásokat okozott a vihar. Idén nyár elején júniusban és júliusban a jégeső vert szét sok kertet.

Jégeső tarolta le a kertet Forrás: Olvasói fotó

Júniusban diónyi jég verte szét a kertünket, mesélte az Origónak a budapesti kertvárosban élő Mónika.

Tavasszal több tízezer forintért vettem virágokat, és a jég letarolt mindent.

"A vihar után a lakásbiztosításon kívül a kerti növényzetre is kötöttem biztosítást 50 ezer forintig. Ez negyedévente pár száz forinttal emelte meg a biztosításom összegét" – mesélte Mónika.

Beszakadt az útburkolat a Fővám téren Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

2010 óta május és augusztus között 762 ezer kárbejelentés érkezett a biztosító társaságokhoz, a károk összege megközelíti a 60 milliárd forintot, számolta össze a Magyar Biztosítók Országos Szövetsége tavaly. A hétfői özönvíz miatti káradatokra még pár napot várni kell, közölte a Mabisz.

A Mabisz „fekete évnek” a 2010-es esztendőt tartja, akkor csaknem 312 ezer vihar- és árvízkárt regisztráltak a biztosítók, a kárösszeg elérte a 29,6 milliárd forintot.

Egy évvel később jóval nyugodtabb év volt, 2011-ben kevesebb, mint felére csökkent a károk száma és a kárérték is. 2012-ben és 2013-ban közel 100 ezer viharkárt jelentettek a biztosítóknál. 2014-ben több mint 40 százalékkal több kárt jelentettek a május 1-je és augusztus 31-e közötti periódusban, mint egy évvel korábban.

Stagnál a lakásbiztosítások piaca

A hazai ingatlanok 73 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással – mondta Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs főosztályvezetője. 2010 óta folyamatos csökkenés van a lakásbiztosítási piacon, 93 ezerrel csökkent a biztosított ingatlanok száma, ez főleg a végtörlesztés miatt van. Sokan, amikor megszabadultak a hitelfizetéstől, a lakásbiztosításuknak is búcsút intettek. 2014-ben ugyan megállt a lakásbiztosítások számának csökkenése, de ez még csak óvatos bizakodásra ad okot – mondta Gilyén Ágnes.

A viharos szél sokszor bontja meg a házak tetőszerkezetét Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az újonnan kötött lakásbiztosítási szerződések éves átlagos díja 28-29 ezer forint körül van, az átlagdíj annak ellenére sem növekedett, hogy egyre népszerűbbé válnak a kiegészítő fedezeteket is kínáló lakásbiztosítási csomagok.

A biztosítótársaságoknál a termékfejlesztés folyamatos.

Már most 30-féle kiegészítő biztosítást lehet kötni a lakásbiztosítások mellé.

Ilyen többek között a kertbiztosítás vagy a viharkár miatti áramkimaradásra köthető biztosítás is, vagy a lakásbiztosítás mellé köthető villám- és füstkárbiztosítás – mondta Gilyén Ágnes.

Időjárás-biztosítás is van

A Generalinál például egy meglévő lakásbiztosítás mellé időjárás-biztosítást is lehet kötni.

Idén nyáron a július 8-i vihar bizonyult eddig a leginkább pusztítónak – közölte a Generali. A vihar után alig több mint egy nappal a bejelentések száma megközelítette az 5000-et, összegük pedig elérte az 1 milliárd forintot. A mezőgazdaságban a júliusi jégesők több kárt okoztak, mint amennyi tavaly fél év alatt összesen történt.

A most hétfői esőzések után a Generalinál 2500 kárbejelentés volt.

De van már jóidő-biztosítás is a Netrisk.hu-nál. A tengerparti utazásoknál minden utasbiztosítás mellé választható egy kiegészítő biztosítás. Ha a nyaralás időtartama alatt több egymást követő napon egy-egy centiméternél több csapadék esik, akkor a biztosító fizet.

Tévhitek a lakásbiztosításról

A Netrisk.hu hét tévhitet is összegyűjtött, ami miatt sokan nem kötnek lakásbiztosítást. Az első ok, hogy drága, a második ok, hogy úgysem fizet a biztosító. A harmadik, hogy nincs érték a lakásban, a negyedik ok, hogy csak a gazdagokhoz törnek be. Az ötödik, hogy a társasház biztosítása is elég, a hatodik, hogy alig valamire jó csak a lakásbiztosítás, a hetedik ok pedig az, hogy sokáig tart a biztosítás megkötése.

Nem csak a gazdagokhoz törnek be Forrás: Thinkstock

Napjainkban egyre többen választják az ingatlanbérlést az ingatlanvásárlás helyett. Egy bérelt lakás vagy ház a saját tulajdonú ingatlanokhoz hasonlóan ki van téve a hívatlan vendégek látogatásának és a természet viszontagságainak is. A K&H Banknál már az albérletre is lehet lakásbiztosítást kötni.

A vihar után szaladunk a biztosítóba

Az Aegon az Origónak azt írta, hogy 2010-ben indították el az úgynevezett újgenerációs lakásbiztosításukat. A 24 választható kiegészítő biztosítás teljes körű fedezetet nyújt a vihar- és árvízkárokra és több más káreseményre is. Fizetik például a csőtöréskor elfolyt vizet, a kerti bútorokban esett károkat vagy a kerti növényzet károsodását is.

Az a tapasztalatunk, hogy egy-egy viharos időszak után megnő a biztosításkötési hajlandóság, de a hatás nem tartós.

Pedig már egy havi pár ezer forintért megkötött biztosítás is fedezi a viharok okozta károkat is.

Az áramkimaradás miatt sok hűtő olvad le Forrás: Thinkstock

A tegnapi vihar után az Aegon több olyan bejelentést is kapott Budapestről, hogy áramkimaradás miatt a fagyasztóban tárolt élelmiszer megromlott. Már a kiolvadt csirkecombra is lehet biztosítást kötni – közölte a biztosítótársaság.

Az Elmű szerdán délelőtt is azt írta, hogy Budapesten ezer lakásban még mindig nincs áram a hétfői rendkívüli időjárás miatt.

Az Aegon Magyarországhoz az év első hét hónapjában 33 ezer időjáráshoz köthető kárbejelentés érkezett, az ügyfeleknek kétmilliárd forint kárösszeget fizettek ki.

A legtöbb kárt az időjárás okozza

Az Allianz Hungária és a GfK Hungária Piackutató Intézet 2013 nyarán végzett reprezentatív kutatásából kiderül, hogy a válaszadók tizedének otthonát érte az elmúlt egy éven belül valamilyen kár. Az esetek többségében a szélsőséges időjárás okozott bosszúságot az lakástulajdonosoknak. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsőséges időjárás okozta károkra.

Özönvíz zúdult Budapestre Forrás: Origo

Azoknak, akik kertjüket és udvarukat is biztonságban akarják tudni, a Kert és Klíma kiegészítő biztosítást javasoljuk – közölte az Allianz. Ez a kiegészítő biztosítás védelmet ad, így térítést nyújt többek között a kerti bútorokban, kerti gyerekjátékokban, kutyaházban, világításban, a kültéri szilárd falazatú medencék, kerti tavak gépészeti berendezéseiben keletkezett károkra, de még a dísznövények és a saját fogyasztásra termesztett növények elpusztulása esetén is.

Az utóbbi napokban 800 viharos időjáráshoz köthető kárt regisztrált az Allianz.

A becsült kárérték meghaladta a 60 millió forintot. A viharok leginkább Budapestet, Dunaújvárost, Dunaföldvárt és Szegedet érintették.

Rádőlt a kocsira a fa

A viharkároknak mintegy 10-12 százalékát okozzák fakidőlések, ágtörések. Az Union biztosító arra hívja fel a figyelmet, ha a károsodott gépkocsi rendelkezik cascóval, egyszerű a helyzet: a casco térít. Casco híján attól követelhetünk kártérítést, akinek a telkén állt a fa. Közterületen történt fakidőlés esetén viszont sokszor igen nehéz behajtani a jogos kárt is az önkormányzattól vagy a közút kezelőjétől.

A viharban az ernyőt is kicsavarta a szél a kezekből Fotó: Polyák Attila - Origo

Török Miklós, a Groupama Biztosító főosztályvezetője az Origónak azt mondta: a lakásbiztosítási termékeik mindegyikében megtalálhatók azok a fedezetek, amelyek a rendkívüli időjárási körülmények során felmerült károkat térítik meg. Viharkárnak minősül például az a kár, amelyet az 54 km/órát elérő vagy azt meghaladó sebességű szél okoz egy kerti bútorban vagy kutyaházban.

Gilyén Ágnes, a Mabisz kommunikációs igazgatója azt mondta a magyar lakásbiztosítás piacról, hogy az alapbiztosítások már az elemi károkat is tartalmazzák, ez Európában nem így van. Példaként említette, hogy egy földrengés, felhőszakadás vagy a víz- és viharkár esetén egy alap-lakásbiztosítással is benyújthatjuk már a kárigényeinket.