Közel 160 ezer forint lett a nettó átlagbér

fővárosi közgyűlés, éves prémiumok kifizetése, Kereskedők a megvásárolt zöldséget viszik az autójukhoz a Budapesti Nagybani Piacon
Vágólapra másolva!
Az év első felében 3,5 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az előző év azonos időszakához viszonyítva.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi bruttó átlagkereset 243 200 forint. A legtöbbet a pénzügyi, biztosítási ágban kerestek, méghozzá 501 000 forintot, a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén pedig a legkevesebbet, 145 900 forintot.

Közel 160 ezer az átlagos nettó bér

Nemzetgazdasági szinten az átlagos – családi kedvezmény nélkül számított –nettó kereset 159 300 forint volt. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak, ez számottevően nem befolyásolta a nettó keresetek átlagindexét. Ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 166 100 forintra becsülhető.

3,5 százalékkal nőttek az átlag bérek Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Immár két és fél éve folyamatosan nőnek a bruttó és a reálkeresetek Magyarországon - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerdán az M1-en. Elmondása szerint a növekedésnek több összetevője van, ami főként a konjunktúrának köszönhető, de több kormányzati intézkedés is mostanra érett be ezen a területen. Mindennek jótékony hatása van a keresetek és a foglalkoztatás alakulására.