Idén nem is láttunk oroszokat

Egyre több az orosz beteg a magyar magánklinikákon
Hévízi riport az utóbbi években megnövekedett orosz turisták ügyében
Vágólapra másolva!
Jó volt az idő idén nyáron, ez pedig jól jött a magyar vendéglátóhelyeknek. Továbbra is főleg Ausztriából és Németországból jönnek pihenni hozzánk, kevesebb az orosz turista a magyar vendéglátóhelyeken. Az augusztus 20-i hosszú hétvége az év tetőpontja.
Vágólapra másolva!

„Még tart a szezon, és csak részeredményeink vannak, de azt már látjuk, hogy nagyon erős és jó volt a nyár a Balatonnál és az ország többi részén is” – mondta Darvas Judit, az IBUSZ Magyarország divíziójának vezetője. Ennek a jó időjárás volt a fő oka.

Vannak persze kivételek.

– mondta Csapó István, a hajdúszoboszlói Nelson Hotel igazgatója. A szálloda ugyanis a helyi gyógyfürdő közelében van, oda pedig kevesebben járnak, ha hétágra süt a nap.

Versenyben a tengerparttal

A legtöbb szálláshelyen azért örültek a jó időnek, ami a horvát és az olasz tengerparttal folyó versenyben is jól jön a magyarországi szálláshelyeknek. Darvas Judit szerint sokan gondolják, hogy „ha jó az idő, minek menjek olyan messzire”. Persze az olasz és a horvát tengerpart frekventáltabb helynek számít, mint a Balaton, de drágább is. Horvátország évről évre jobban drágul, mint a magyar nyaralóövezetek, ez is a magyarországi turizmust segíti.

A horvát drágulás a Balaton malmára hajtja a vizet Forrás: Wikipedia

Az is jól jött a hazai idegenforgalomnak, hogy több viszonylag olcsó külföldi úti cél is népszerűtlenné vált az ottani kedvezőtlen belpolitikai események miatt. Idén jobban meggondolták az emberek, hogy Görögországba, Tunéziába vagy Egyiptomba utazzanak. A tehetősebbeknél Olaszország, Spanyolország és Törökország váltotta ki ezeket a célpontokat, de sokan maradtak inkább itthon.

– mondta Darvas Judit, aki szerint az egyre szaporodó fesztiválok is évről évre lendítenek egy kicsit a hazai vendéglátóiparon. „Illetve sokán a Szép-kártyájukkal nem várták meg a későbbi időszakokra a foglalást, hanem már a nyári szezonban felhasználták a kártya kereteit.”

Honnan jönnek?

Pihenni és üdülni még mindig Ausztriából és Németországból jönnek a legtöbben, de a városlátogató turizmusnál már vegyesebb a kép – mondta Darvas Judit.

Van a turistáknak egy harmadik kategóriája is. Ők nem kifejezetten Magyarországra jönnek, hanem egy nemzetközi körútra, ami érinti az országot. Ezek a turisták a tengerentúlról szoktak érkezni, Ázsiából és Amerikából. Darvas Judit szerint mindhárom kategóriában növekedés volt az idén.

Még mindig Ausztriából és Németországból jönnek a legtöbben Fotó: Polyak Attila - Origo

Az Oroszországból jövő turisták sokkal kevesebben vannak, mint az elmúlt években. Ezt leginkább Hévízen érzik meg, amely az orosz turisták elsődleges célpontja Magyarországon – mondta Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A kieső orosz kereslet pótlására komplett marketingprogramot csináltak a helyi vendéglátósok.

A feladat azért nem egyszerű, mert a hévízi szállodák árait az orosz pénztárcákhoz szabták, drágábbak a magyar átlagnál.

Hévízen megérzik az orosz turisták hiányát Forrás: Origo

„Nem is nagyon láttunk oroszokat a nyáron” – mondta Csapó István.

Hévíz mellett Hajdúszoboszló az orosz turisták második legkedveltebb magyarországi nyaralóhelye. Itt azonban kevésbé érezték ezt a kiesést, mert a Romániából, Lengyelországból és Szlovákiából jövő forgalom kipótolta.

Javuló minőség

„A mérleg egy kicsit a minőségi turizmus felé billent idén” – mondta Darvas Judit. A hazai idegenforgalom egésze jó nyarat zár, de a négycsillagos szállodák még talán az átlagnál is jobbat. A minőségi szállodákat ráadásul leginkább magyar vendégek töltötték meg. Hévízen és a Balatonnál sok volt a külföldi, de például Sümegen és a Mátrában szinte csak magyarok voltak nyaralni. Budapestet leszámítva

szinte az egész országban a hazai turisták tartják el az idegenforgalmat és a vendéglátóhelyeket.

A hosszú hétvége a csúcs

Az augusztus 20-i hosszú hétvége az év talán legfontosabb időszaka a hazai turizmusban – mondta Darvas Judit. Ilyenkor mindenhol telt ház van.

Persze az árak is magasabbak, akár 20-30 százalékkal is.

Egyébként minden hosszú hétvégés, ünnepi időszak jónak számít. Augusztus 20. azért emelkedik ki közülük, mert nyáron, a fő szabadságolások idején van. Ráadásul egyfajta tető- és fordulópont az egész ipar számára. „Utána már csendesedni kezd az élet nálunk” – mondta Csapó István.

Az augusztus 20-ai hosszú hétvége az év tetőpontja Forrás: Fortepan

Erre a hosszú hétvégére először a wellness-szállodákban fogynak el a helyek, hiszen ezekben akkor is ellehet az ember, ha rossz az idő odakint. Az időjárás nem nagyon befolyásolja a foglalásokat, hiszen ha szállást akar szerezni az ember, akkor hónapokra előre le kell foglalnia a helyeket. Persze le is lehet mondani a foglalást, de ilyenkor általában kötbért kell fizetni.