Ezek a legolcsóbb céges bankszámlák

számlacsomag céges számla tanácsadás
Close-up of hands of a businesswoman and two businessmen sitting at desk, discussing.
Vágólapra másolva!
A vállalkozások zömét jogszabály kötelezi, hogy pénzforgalmi számlával rendelkezzenek. Mivel rengeteg vállalkozó egyébként kizárólag a kötelező járulékok befizetésére használja, számukra a céges számla csak a szükséges rosszat jelenti. A Bankmonitor abban segít, hogy ne kelljen havonta 1–3 ezer forintot az ablakon kidobni.
Vágólapra másolva!

A Bankmonitor szakértői szinte naponta találkoznak olyan vállalkozókkal, akiket kizárólag egyetlen cél vezérel a bankszámlák közötti választáskor: megtalálni a legolcsóbb céges bankszámlát ahhoz, hogy az adóhatóság felé minimális járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tegyenek.

Erre kell figyelni a döntéskor:

  • ne vegyünk igénybe olyan szolgáltatásokat, amikre adott esetben nincs is szükségünk (például ne igényeljünk bankkártyát, illetve ne kérjünk SMS-ben való tájékoztatást sem);
  • csak és kizárólag a legszükségesebbekre koncentráljunk: a számlavezetésre, a netbankra, valamint az utalásokra.

Ilyen bankhasználati szokások mellett az alábbi számlacsomagok jelentik a legjobb megoldást.

Ahogy látjuk, jelentős különbségek vannak még a legjobb ajánlatok között is. Havi 233 forintos költségével a Gránit Vállalkozói Alapszámla 2 toronymagasan az első. Ennek oka, hogy a banknál a fenti bankhasználati szokások mellett az utalások díján kívül egyéb költséggel nem kell számolni. A második helyen is egy kisebb piaci szereplő ajánlatát találjuk, de az AXA Vállalkozói Számlája is már több mint kétszer annyiba kerül, mint a Gránité. Nem beszélve a számla második éves költségéről, amikor a 477 forintos akciós havi díj 1877 forintra ugrik. Akciójának köszönheti a CIB Bank is előkelő helyezéseit, de a második éves költségekre itt is érdemes figyelni.

Bármilyen megfontolásból is keres bankszámlát cégének, a Bankmonitor bankszámla-kalkulátorával könnyen megtalálja a legmegfelelőbbet.

Fontos leszögezni, hogy azoknak a cégeknek, amelyek az utalások fedezetét készpénzben kívánják bankfiókban befizetni, az első két bank nem lesz megfelelő. Az AXA Banknál ugyanis egyáltalán nincs lehetőség pénztári műveletekre (készpénz ki- és befizetés), míg a Gránit Banknál ez egyetlen, egyébként budapesti bankfiókban lehetséges. Országos lefedettségű fiókhálózattal rendelkező bankot csak a harmadik helyen találunk.

Mire számítsunk, ha felpörög az üzlet?

Az üzlet élénkülésével, a vállalkozás növekedésével se feledkezzünk meg arról, hogy eredetileg miért nyitottunk bankszámlát, hiszen ha beindul a számlán a forgalom, akkor valószínűleg már nem az a számlacsomag lesz a legmegfelelőbb, mint korábban.

A lenti táblázat bemutatja, hogy a megváltozott bankhasználati szokások hogyan rendezik át a bankszámlák közötti rangsort.

Egyetlen kivételtől eltekintve komoly átrendeződés figyelhető meg. Ezért is különösen fontos, hogy mindig szánjunk időt a bankszámla használati szokásainkhoz leginkább illeszkedő számlacsomag felkutatására.

A Bankmonitor tapasztalatai szerint akadnak vállalkozók, akik ragaszkodnak egy-egy bankhoz. A teljesség kedvéért számukra készült az alábbi táblázat. Ebből kiderül, hogy melyik számlacsomagot érdemes keresniük.

Ha körültekintően választja meg a bankját, akkor nem kell havonta 1-3 ezer forintot feleslegesen kidobnia annak, aki kizárólag a járulékok megfizetésére használná vállalkozása számláját.