Hány baracklekvárt kell eladni a pénztárgépért?

sárgabaracklekvár lekvár dzsem sárgabarack
Sűrű, zselés, megáll benne a kanál
Vágólapra másolva!
Nem támogatja a falusi szállásadók online pénztárgép kötelezettségét, és az erre vonatkozó előírás visszavonását kéri a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete.
Vágólapra másolva!

A Kislépték Egyesület szerint az online pénztárgép kötelező használata aránytalanul nagy teher számos idős szolgáltatónak, az 5000 lakos alatti kistelepüléseken, a tanyákon. Többségében idényjelleggel tartanak nyitva, nem gyakorlott internethasználók, és sok helyen a hálózat is csak rossz minőségben érhető el.

A pénztárgép miatt legalább 667 üveg, és a működtetési költségekre még évente 70 üveg lekvárt kellene eladniuk az őstermelőknek Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Az érdekképviselet ellenzi, hogy azoknak is online pénztárgéppel kellene rendelkeznie, akik piacokon vagy vásárokban árulnak. A Kislépték Egyesület szerint a

háztól saját terméket értékesítő őstermelők, kistermelők, családi vállalkozások, kézművesek, civil szervezetek, szociális vállalkozások esetében is indokolatlan a pénztárgéphasználat.

Kell-e pénztárgép az őstermelőknek? Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A Kislépték Egyesület kiszámolta, hogy a

házi baracklekvárt árusítóknak például az online pénztárgép beszerzési költségeinek fedezetére legalább 667 üveg,

és a működtetési költségekre még évente 70 üveg lekvárt kellene eladniuk. Ez életszerűtlen, ilyen körülmények között egy kistermelő vagy kézműves inkább befejezi a tevékenységét – közölte Szabadkai Andreát, a Kislépték Egyesület elnökét.

Forrás: Kislépték Egyesület

Nem életszerű

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter július 16-i kormányinfón közölte, hogy nem terjeszti ki a kormány az online pénztárgépek használatát a szolgáltató szektorra.

– közölte Lázár János. Szavai szerint Orbán Viktornak az az álláspontja, hogy ez nem indokolt és nem életszerű.

Semmis vagy sem?

Szabadkai Andrea viszont azt mondta: július 8-án a Nemzetgazdasági Minisztérium vállalkozásfejlesztési főosztálya munkacsoporti ülést tartott a pénztárgépekre vonatkozó, tervezett intézkedésekkel kapcsolatban, amelyre az egyesület is delegált képviselőt.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentése óta semmilyen tájékoztatást nem kaptak arról, hogy a tervezet már semmis, nem aktuális – mondta Szabadkai Andrea.