A számvevőszék törvénytelenségeket talált az MDF pártalapítványánál

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
Számos törvénysértést és szabálytalanságot tárt fel az Antall József Alapítvány gazdálkodásában az Állami Számvevőszék ellenőrzése.
Vágólapra másolva!

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) beszámolója szerint a számvevőszék törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártalapítványok gazdálkodását, ennek során ellenőrizte az Antall József Alapítvány 2012-2013. évi gazdálkodását is. Az ellenőrzés során megállapították, hogy

az alapítvány kuratóriuma és munkaszervezete a vizsgált időszakban nem tartotta be maradéktalanul a jogszabályi és a belső szabályozási előírásokat,

például a jogszabályi előírás ellenére a kuratórium 2012-ben nem döntött az alapítvány költségvetéséről.

Nem ellenőrizték, mire ment a pénz

Az ÁSZ vizsgálata megállapította, hogy az ellenőrzött időszakban az alapítvány egy esetben kuratóriumi döntés nélkül nyújtott támogatást, továbbá egy esetben nem volt biztosított a kapott támogatások cél szerinti felhasználása.

A támogatottak nem teljesítették a szerződésben előírt módon az elszámolási kötelezettségüket,

amellyel kapcsolatban az alapítvány a belső előírás ellenére nem tett intézkedést - olvasható az ÁSZ beszámolójában.

Az ellenőrzés során kiderült, az alapítvány a 2012. évi tevékenységéről szóló jelentést közzétette ugyan, azonban azt a kuratórium nem fogadta el, míg a 2013-as évről az alapítvány egyáltalán nem készített jelentést. Az egyszerűsített éves beszámolók eredménykimutatásának tagolása nem felelt meg a jogszabály előírásainak, nem tartalmazta az előírt tájékoztató adatokat, valamint megsértették a valódiság és folytonosság számviteli alapelvét is.

Nem hajtották végre

A mérlegekben leltárral alá nem támasztott, kötelezettek által el nem ismert követeléseket mutattak ki. Emellett a tárgyi eszközök értékét 2013-ban a leltár nem támasztotta alá, és nem végezték el a főkönyv és az analitikus nyilvántartások egyeztetését. Az egyszerűsített éves beszámoló, illetve eredménykimutatás jelentős összegű hibát tartalmazott.

Az ÁSZ megállapította: az alapítvány könyvvezetésének szabályozottsága és a könyvvezetés gyakorlata nem felelt meg teljesen a jogszabályi előírásoknak, és nem tartották be maradéktalanul a bizonylatok kötelező alaki és tartalmi követelményeire vonatkozó előírásokat sem.

Azt is megállapították, hogy az alapítvány az előző, két évvel ezelőtti ÁSZ-vizsgálat során megfogalmazott 18 javaslat közül 13-at nem hajtott végre, ezáltal a számvevőszék javaslatainak többsége nem hasznosult.

Az ÁSZ törvénytelenségeket talált a volt MDF pártalapítványánál Fotó: Szabó Balázs [origo]

Javaslatok

Az ellenőrzés nyomán az ÁSZ javaslatokat tett a kuratórium elnökének, akinek intézkedési tervet kell készítenie a gazdálkodás törvényességének helyreállítása érdekében. Az ÁSZ az intézkedési tervben foglaltak megvalósítását utóellenőrzés keretében ellenőrizheti.

A volt MDF pártalapítványa

A pártalapítványt az MDF (2011. június 18-tól Jólét és Szabadság Demokrata Közösség) 2003-ban hozta létre.

Az alapítvány célja, hogy tevékenységével hozzájáruljon a magyarországi politikai kultúra fejlesztéséhez, színvonalának emeléséhez, az alapító által vallott értékekhez,

politikai értékrendhez kapcsolódó tudományos, ismeretterjesztő, kutatási és oktatási tevékenységet végezzen, valamint tudományos kutatás, tájékoztatás, oktatás és képzés szervezésével elősegítse a célok megvalósulását. Az alapítvány a törvényi előírásoknak megfelelően 2012-ben és 2013-ban évente 28,3 millió forint költségvetési támogatásban részesült.