Tovább nőtt az állami iskolafenntartó adóssága

pedagógusok béremelése, tanárok béremelése, pedagógus-béremelés, Erkölcstanóra Debrecenben, 2013. szeptember 3-án. Illusztráció
Vágólapra másolva!
Öszességében csökkent a közintézmények adóssága, főleg az egészségügyi intézmények adósságának csökkenése miatt. A legnagyobb adós az iskolafenntartó, a Klik, hátraléka már 12,5 milliárdon áll.
Vágólapra másolva!

Az államkincstár adatai szerint júliusban további 1,3 milliárd forinttal csökkent a közintézmények lejárt tartozása, így az 75,2 milliárd forinton áll. Ennél kisebb adósságot legutóbb 2013 márciusában görgettek maguk előtt a kórházak, rendőrségek és az állami szektorhoz tartozó szolgáltatók. A legnagyobb állami adós a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), írja a Napi.hu.

Júliusban az állami iskolafenntartó nemhogy csökkentette, hanem 2,8 milliárddal növelte növelte az adósságát, így a ma már 12,5 milliárdra rúg.

Tovább nőtt a Klik adóssága Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A kórházaké csökkent

Júliusban 1,3 milliárddal csökkent a közintézmények adóssága, ezen belül a kórházi adósság 5,7 milliárddal mérséklődött, vagyis az egészségügyön kívüli területeken újra növekedés történt. A tartozásállomány teljes összegéből az állammal szemben fennálló tartozás összege 10,6 milliárd forint, a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló lejárt tartozás állománya - amelyből 3,4 milliárd államháztartáson belüli tartozás - 64,6 milliárd forint.

A tartozásállományból 39,5 milliárd forint (az összes tartozás 52,6 százaléka) az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel.

A nyilvántartott 719 közintézményből 384 számolt be lejárt adósságról, vagyis minden második állami szolgáltatónál baj van a fizetési fegyelemmel.

60 milliárd forint

A kormány a közintézmények konszolidálása mellett tavaly az év második felében és a 2015-ös költségvetésben elkülönített 60 milliárd forintot az adósságállomány csökkentésre. A részletek kidolgozása a legnagyobb adósságokat görgető egészségügyet ellenőrző emberi erőforrás tárca feladata volt. Az adósságok rendezése az elmúlt hónapokban kezdődött csak meg.