Nem mindegy, hogy a pofont mennyiért kapom

egészségügyi biztosítások, VIP-kórház egy casco árából, Ápolók dolgoznak a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikájának egyik kórtermében, 2012-ben - képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Több mint 5,3 milliárd forint pluszpénzt kapnak az egészségügyben dolgozók szeptemberben. Július 1-jétől a kormány feloldotta a mozgóbérek befagyasztását. Lesznek olyan nővérek és orvosok, akik visszakapják a korábban elvett 13. havi bérük összegét.
Vágólapra másolva!

„Nem mindegy, hogy a pofont mennyiért kapom a pszichiátrián, legalább a veszélyességi pótlék maradt volna meg” – mondja Szilvi, aki 28 éve van az egészségügyben, eddig főleg addiktológián és pszichiátriai osztályokon dolgozott. Nagyon várja a szeptemberben érkező bért, ami a korábbinál akár bruttó 10 ezer forinttal is több lehet. A kórház, ahol dolgozik, egyelőre nem tájékoztatta arról, hogy pluszpénzt kapna.

Ez nem egységes béremelés

Szilvi arról mesélt az Origónak, hogy ha egy hónapban fele-fele arányban nappalos és éjszakás, akkor most 130 ezer forintot visz haza.

Nincs döntés egységes béremelésről, csak bérkompenzációt kapnak az érintettek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke hangsúlyozta, hogy egységes béremelésről nem született döntés.

Szeptemberben bérkompenzációt kapnak az érintett orvosok és a folyamatos munkarendben dolgozó szakdolgozók.

Azoknak az orvosoknak és szakdolgozóknak lesz több a jövedelmük a jövőben, akiket érint a kormányhatározat. Ők azok, akik több műszakot vagy több ügyeletet vállalnak, a bérkompenzáció egyfajta motivációs lehetőség is.

A bérkompenzáció a kamara szerint egyfajta motivációs lehetőség is az egészségügyben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Szilvi emlékei szerint az utóbbi tíz évben 10 ezer forinttal nőtt a fizetése. Élete több szakaszában kellett másodállást vállalnia, hogy kijöjjön a béréből.

Ha nem ágy mellett dolgozna, csak egy szakrendelőben, akkor 24 ezer forinttal keresne kevesebbet.

A veszélyességi pótlékát nagyjából 10 éve vették el, az éjszakai pótléka pedig 2012-ben 50 százalékról 40 százalékra csökkent. Szilvi szerint nagy baj lesz, ha nem változnak a bérek, mert nagyon kevés orvos és ápoló marad majd itthon.

Tíz éve kilátástalan a helyzet

Már most sem lehet elég hatékonyan itthon tartani a szakembereinket, ami az egészségügy egyik legnagyobb gondja – mondta az Origónak Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász.

Ennek egyszer meg kell történnie: ennyi pénzből olyan teljes körű ellátást, amilyet a jogszabályok előírnak, csak döcögve, a dolgozókat túlhajszolva és a betegeket kiszolgáltatva vagyunk képesek előállítani. Nem csoda, hogy aki teheti, a kiszámítható jólétet és szakmai kibontakozást ígérő karriert választja, ami sokkal inkább adott külföldön – mondta Kovácsy Zsombor.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Szilvi az egészségügyi anomáliákra példaként elmondta, hogy az intézményében most az egyik legnagyobb gond az, hogy

Ezzel a gumival szorítják el a betegek karját a vérvétel előtt. Két darab gumi ára kétezer forint, a főnővér nem rendelheti meg, mert nincs rá pénz.

Jó lenne már a folytonosság

Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász Zombor Gábor államtitkár utódlásával kapcsolatban aggasztónak tartaná, ha Szócska Miklós, majd az ő elképzeléseihez képest eltérő vonalat képviselő Zombor Gábor után most ismét egészen másfelé evezne a szakpolitika. (Zombor Gábor egészségügyi államtitkár családi okokra hivatkozva kérte a felmentését.)

Zombor Gábor lehetséges utódjaként a sajtóban felmerült Ficzere Andrea, az Uzsoki Kórház főigazgatójának neve, valamint Pesti Imre fideszes politikusé is, de Kovácsy Zsombor szerint Mikola István is a lehetséges jelöltek között van.

Tüntetés az egészségügyi dolgozókért Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Origónak Ficzere Andrea azt mondta, hivatalosan a kormányzat részéről nem keresték meg az egészségügyi államtitkári poszt miatt.

– mondta az Origónak. Pesti Imre a Népszabadságnak azt mondta, ha felkérnék államtitkárnak, elgondolkodna a feladaton.

43 ezren többet kapnak

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta, a mostani bérkompenzáció 43 ezer szakdolgozót érint. Nem az alapilletményeket emelik, hanem a változó illetmények számítása módosul. Nagyon nehéz megbecsülni, de általában az ápolók akár havi 3–15 ezer forinttal is többet vihetnek haza, az orvosoknál ez az összeg több tízezer forint is lehet.

Az egészségügyben dolgozók között rendkívüli az elégedetlenség.

Kórházakban jól működő csapatok bomlanak fel, mert 5, 10, 15 ezer forintért munkahelyet váltanak a nővérek.

A kamara az ágazati kollektív szerződésről tartó egyeztetési folyamat befejezéséig kizárólag tárgyalásokkal kíván érdekérvényesítést elérni. 2015-ben három jelentős rendezvényen emeltek szót a megalázóan alacsony bérek, a nehéz élet- és munkakörülmények, valamint az egészségügyi életpálya bevezetése miatt.

Az ápolók májusi tüntetése Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kamarai vezető abban bízik, hogy hamarosan lezárul az egyeztetés és aláírják az ágazati kollektív szerződést. Közös cél, hogy 2016-tól az egészségügyben és a szociális ellátó rendszerben dolgozó 100 ezer egészségügyi ellátást végző szakdolgozó, közel 40 ezer orvos és 11 ezer fős műszaki, gazdasági személyzet komplex egységet alkosson, és ez a bérükben, az ágazati juttatásokban is látszódjon.

Egységes bérrendezés elindítása nélkül nem lehet az egészségügyben tapasztalható emberierőforrás-krízishelyzetet rendezni

– véli Balogh Zoltán.

Zombor Gábor lemondásáról a kamara elnöke azt mondta, az államtitkár soha nem ígért olyat, amit ne tartott volna be, alaposan ismerte az egészségügy helyzetét. Hozzátette: