A legboldogabb országok mind Latin-Amerikában vannak

2013 legjobb élményei
Riói karnevál
Vágólapra másolva!
Latin-amerikai ország lakói érzik magukat a legboldogabbnak a Gallup idei felmérése szerint. Magyarország nem is áll olyan rosszul, mi inkább csak fásultak vagyunk.
Vágólapra másolva!

A dél-amerikai Paraguay lakóinak volt a legjobb a közérzete az elmúlt évben – derült ki a Gallup „2015 Globális Érzelmek” című felméréséből. A lista első tíz helyén egyébként csupa latin-amerikai ország szerepel, ez arra utal, hogy a közérzetet nem annyira a tényleges gazdasági helyezet, vagy a politikai berendezkedés, sokkal inkább a kultúra befolyásolja.

Két kérdéssor

A felmérésben világszerte 153 000 embert kérdeztek meg, akiket mind negatív, mind pozitív érzelmeikkel, tapasztalataikkal kapcsolatban megkérdezték. A megkérdezettek ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kaptak:

  • Kipihentnek érezte-e magát tegnap?
  • Tegnap végig tiszteletben tartották a méltóságát?
  • Nevetett-e, vagy mosolygott-e tegnap?
  • Csinált, vagy tanult-e valami érdekeset az elmúlt napban?

A negatív érzelmekre vonatkozó kérdések pedig arról szóltak, érzett-e a megkérdezett az elmúlt napon szomorúságot, dühöt, aggodalmat vagy fizikai fájdalmat.

A riói karnevál résztvevői Fotó: Gyémánt Balázs

A pénz nem boldogít

A legboldogabb, 100-ból 89 ponton álló Paraguay után

az első tíz helyen csupa latin-amerikai ország következik:

Kolumbia, Ecuador és Guatemala 84, Honduras, Panama és Venezuela 82, Costa Rica, El Salvador és Nicaragua 81 ponttal.

Az adatok arra utalnak, hogy a kultúra rendkívül erősen befolyásolja az emberek közérzetét. A Gallup megjegyzi, hogy a latin-amerikai kultúra erősen a pozitív élményekre fókuszál, és ez visszatükröződik a válaszokban is. Szintén nincs összefüggés a negatív és a pozitív kérdésekre adott válaszok között: számos olyan országban, ahol a sok negatív élményről vallottak a válaszolók, rendkívül sok pozitívról is beszámoltak.

Paraguay vezeti a boldogsági világlistát Forrás: AFP

Sikeresek, mégis boldogtalanok

A pozitív érzelmekkel kapcsolatos kérdésekre adott válaszok alapján a legboldogtalanabbak a szudániak. Az afrikai ország boldogságindexe 47 volt.

Szudánt követi Tunézia 52 ponttal, a harmadik legboldogtalanabbnak pedig Banglades, 54 ponttal.

Az első helyen végzett Szudán szintén a világ legszegényebb országainak egyike, a világ 187 országából a 138. az egy főre jutó GDP szempontjából. A Human Rights Watch pedig az emberi jogok sorozatos megsértését regisztrálta, köztük emberek önkényes bebörtönzését és kínzását, a vallásszabadság és a nők jogainak korlátozását. Hasonló a helyzet, az ázsiai ország emberi fejlettségi indexe (HDI) alapján a 142., emellett a világ egyik leginkább túlnépesedett országa is.

Azonban a boldogtalanság nem kizárólag a szegénységgel vagy konfliktusokkal áll kapcsolatban. A második legboldogtalanabbnak bizonyult Tunézi például afrikai viszonylatban kifejezetten fejlett ország, a HDI-világranglistán a 90., ezzel olyan országokat előz meg, mint a boldogságindexen harmadik Ecuador és a második Kolumbia. Tunéziát a 2011-es arab tavasz egyik sikertörténetének tartják, Zín el-Ábidín ben Ali diktátor megbuktatása után nem alakult ki polgárháborús helyzet, és az emberi jogok helyzete is sokat javult. Szintén

nagyon kevés pozitív érzelmet jelentettek olyan fejlettebb országokban is,

mint Szerbia, Litvánia és Törökország.

Dühös irakiak

A legtöbb negatív érzelmet tapasztalók listáján több háborúval vagy járványokkal küszködő ország is az élre került, köztük Afganisztán, Dél-Szudán és Ukrajna, valamint az ebola-járvány által a legsúlyosabban érintett Libéria.

A negatív érzelmekkel kapcsolatos kérdésekre a legtöbb „igen”-választ Irakban adták, őket követi Irán és Kambodzsa.

Irakban a többség válaszolta azt, hogy az elmúlt napban érzett aggodalmat (62 százalék), fizikai fájdalmat (57 százalék), szomorúságot (57%), 50 százalékuk pedig dühöt. Ezzel Irán mellett az irakiak a legdühösebbek a felmérés szerint.

A humorérzék háborúban sem vész el

Érdekesség, hogy a humorérzéküket a legtöbben még háborúsújtott országokban sem veszítik el. Afganisztánban például

az emberek 52 százaléka azt mondta, nevetett vagy mosolygott az elmúlt napban.

A válaszadók többsége más országokban is hasonlóan válaszolt, kivételt csupán három ország képezett, Tunézia (47), Szerbia (43) és Törökország (43 százalék).

Összességében a közel-keleti és észak-afrikai régióban a legrosszabb az emberek közérzete, itt regisztrálták a legtöbb nemleges választ a pozitív, és a legtöbb igent a negatív érzelmekkel kapcsolatban.

Fásult posztszovjetek

Egyébként nagyon alacsony pontszámot a negatív érzelmekkel kapcsolatban ugyanazokban az országokban mértek, ahol pozitív érzelmekből is keveset vallottak az emberek. A legalacsonyabb ez a szám Üzbegisztánban volt (12), utána Kínában, Mongóliában, Myanmarban és Oroszországban (egyaránt 15). A negatív érzelmek listájának végén elsősorban posztszovjet országok végeztek:

ugyanezeknek az országoknak általában a pozitív érzelmekkel kapcsolatos pontszáma is rendkívül alacsony volt.

A bolíviaiak a legérzelmesebbek, a posztszovjetek a legkevésbé Forrás: AFP/Franck Fife

Ez fordítva is igaz: a lista legboldogabb országaiban viszonylag sok negatív élményt is bevallottak. Ez alapján összeállítható a „leginkább emocionális” országok listája, amelyen szintén számos dél-amerikai ország szerepel, Bolíviában és El-Salvadorban például a pozitív és a negatív kérdések 59 százalékára érkezett „igen”-válasz.

A leginkább fásult országok között pedig rendkívül sok posztszovjet állam található, köztük Azerbajdzsán, Grúzia és Oroszország.

Magyarország szintén ezekhez az országokhoz közelít,

nálunk az a kérdések 44 százalékára mondtak igent.