Így spórolhat az iskolakezdésen

bolt gyermek iskolás papír- és írószerbolt tanszer toll üzlet könyv, tankönyv, iskola, oktatás, tanszer, toll, ceruza,
Budaörs, 2014. augusztus 12. Egy nő az első osztályba készülő unokahúgával (j) tanszereket vásárol egy budaörsi papír- és írószerboltban 2014. augusztus 12-én, a szeptemberi iskolakezdésre készülve.
Vágólapra másolva!
A tankünyvek ára ugyan csökken, de a többi kiadás még mindig nagy terhet jelenthet. Érdemes vásárlás előtt felmérni, mi, hol mennyibe kerül, nem kell mindent lecserélni és nem érdemes fölöslegesen többet vásárolni a kelleténél. Az ismerősök is sokat segíthetnek már nem használt tárgyakkal.
Vágólapra másolva!

A KSH adatai alapján az utóbbi öt évben folyamatosan csökkent a tankönyvek ára, azonban a tanévkezdés során a könyvbeszerzés mellett jelentkező, akár több tízezer forintot is elérő egyéb kiadás különösen a többgyermekes családok számára jelenthet óriási terhet. A Nézőpont Intézet kutatása szerint előfordul az is, hogy a szülők inkább más költségen spórolnak, csak hogy a gyermekeknek minden eszköze meglegyen az iskolakezdésre, emlékeztet közleményében az OTP Bank.

A szülők az alábbi négy módszerrel csökkenthetik kiadásaikat, illetve ezekhez a megoldásokhoz nyúlhatnak ha így is kifutnak a tervezett költségvetésből:

Türelem

Hasonlóan a pénzügyeink minden területéhez, itt is fontos az előzetes tájékozódás.
Nem szabad elkapkodni a tanszervásárlást, és rögtön az első boltban megvenni valamennyi szükséges eszközt.

Érdemes akár több áruház árait összehasonlítva alaposan körülnézni, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok üzletben szeptember elseje után is tartanak az akciók.

A vásárlást és az ár-összehasonlítást akár az interneten is megtehetjük. A pontos költségtervezés érdekében pedig hasznos lehet előre meghatározni, hogy melyik tanszerre mekkora összeget szánunk, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket. Az internetes tájékozódás nagy előnye, hogy sok áruházból akár online is megvásárolhatjuk a kiszemelt akciós árut, így a kiadások mellett nem csak időt, hanem a kényelmetlenségeket is megspórolhatjuk.

Érdemes körülnézni, mi hol mennyibe kerül Forrás: MTI/Beliczay László

Nem kell mindent lecserélni

Amit lehet, érdemes használtan venni. Ha már legalább a második évét kezdi a gyermek az iskolájában, akkor

érdemes leltárt készíteni az előző évből maradt tanszerekről, hogy mi az, ami az idei éven is használható.

Gyakran derül ki, hogy maradtak még üres füzetek, használatlan tollak, ceruzák. Ha kistestvér is van a családban, kérjük meg gyermekünket, próbálja meg használható állapotban tartani a tanszereket.

Nem kellenek felesleges készletek

Azokból a dolgokból – például ragasztó vagy filctoll –, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek az iskolában, ne vegyünk a szükségesnél nagyobb mennyiséget, amennyiben valamelyik elfogy, év közben gond nélkül pótolhatjuk.

Az ismerősök segíthetnek

Zeneeszközök, sportfelszerelések, kötelező olvasmányok. Ezek olyan eszközök, amelyekre szinte minden gyereknek szüksége volt az iskolában, így

előfordulhat, hogy ismerőseink polcain is ott porosodik néhány számunkra hasznos könyv, vagy egy használaton kívüli tornazsák.

Amit lehet, próbáljunk meg kölcsönözni, szomszédoktól, ismerősöktől kölcsönkérni, közösségi cserebere-programot szervezni.