Menekülhetnek a becsődölt biztosító ügyfelei

Átlagosan 15 százalékkal drágult a kgfb idén
Vágólapra másolva!
A román Astra Biztosító magyarországi fióktelepénél nem köthetők újabb biztosítások, és a díjnemfizetés miatt megszűnt kötelező gépjármű-felelősség biztosítási szerződéseket is csak más piaci szereplőnél lehet újrakötni azután, hogy a román pénzügyi felügyelet hivatalosan is közzétette a biztosító engedélyvisszavonó határozatát.
Vágólapra másolva!

Az összevont román pénzügyi felügyelet (ASF) augusztus 31-én, hétfőn este a romániai hivatalos közlönyben megjelentette a Societatea Comerciala de Asigurare-Reasigurare Astra S.A. Biztosító tevékenységi engedélyének visszavonásáról és a felszámolás elrendelésének kezdeményezéséről rendelkező határozatát, tájékoztat közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Új szerződést nem köthet

Ez azt jelenti, hogy a román biztosító magyarországi fióktelepe (Astra Fióktelep)

új biztosítási szerződéseket immár nem fogadhat be, a fióktelep vagy annak közvetítői nem köthetnek és közvetíthetnek újabb biztosítási szerződéseket,

írja az MNB. A díjnemfizetés miatt megszűnt vagy megszűnő kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket az érintett Astra-ügyfelek már nem az Astra Fióktelepénél, hanem más hazai biztosítónál kötelesek újrakötni – függetlenül attól, hogy a megszűnt kgfb szerződés évfordulója esetleg még nem érkezett el.

Az ügyfelek menekülhetnek

Az ügyfeleknek módjában áll kezdeményezni az Astra Fióktelepénél a még nem lejárt évfordulójú – például kgfb, lakás, casco – biztosítási szerződéseknek a két fél közös megegyezésével történő, akár azonnali megszüntetését.

Kgfb-szerződés esetében a megszüntetés időpontját mindenképp szükséges összehangolni más biztosítónál történő ugyanezen időpontú szerződéskötéssel,

különben a kieső időszakra az ügyfélnek magas fedezetlenségi díjat kell fizetnie.

Azonnal másikat köthetnek

A kgfb kivételével az egyéb Astra nem-élet (pl. casco, lakás) biztosításokkal rendelkező ügyfeleknek – a 2014. március 15-én hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv vonatkozó rendelkezése alapján – lehetőségük van arra is, hogy akár azonnal egy második biztosítást kössenek biztosítási fedezettel megvédendő vagyontárgyukra, kár esetén pedig szerződött másik biztosítótól igényeljék annak megtérítését.

A jegybank tájékoztat

Az ASF tájékoztatását követően az MNB haladéktalanul tájékoztatja a nyilvánosságot a felszámolás, kártalanítások, illetve egyéb folyamatok román jog szerinti lefolyásáról. A jegybank a román felügyelettel és valamennyi féllel történő egyeztetésen képviseli a magyar fogyasztók érdekeit. Az Astra Fióktelepére és a biztosítási szerződésekre vonatkozóan az ügyfelek tájékoztatása érdekében az MNB által készített fogyasztói kérdések és válaszok gyűjteménye a jegybank honlapján olvasható.