Romániából kapja a bevásárlópofont a KDNP

áruház bevásárlóközpont embléma HÉTKÖZNAPI lábtörlő logo SZIMBÓLUM vásárol
Budapest, 2012. január 10. Egy vevő bevásárlókocsit tol az Auchan soroksári áruházának bejáratánál. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Az Auchan nagyváradi bevásárlóközpontjánál is megáll a Nagyvárad és Biharkeresztes között újraindított buszjárat, így a határ magyar oldalán élők könnyebben be tudnak majd vásárolni vasárnaponként. A KDNP ötletére bevezetett boltzár nemcsak a biharkeresztesi fórumokon volt szempont, de az áruházlánc is számításba vette.
Vágólapra másolva!

A közlekedési vállalat közel három éve érthető módon megszüntette a járatot, mert nem volt rentábilis, mondta az Origónak Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere. Az önkormányzatnak voltak próbálkozásai a járat újraindítására, de korábban nem jártak sikerrel. Most azonban összejött a megállapodás a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalat, a biharkeresztesi önkormányzat, valamint a nagyváradi Auchan között.

A polgármester nemcsak annak örül, hogy újraindulnak a járatok, de annak is, hogy a megállapodás értelmében ez bővíthető – a járatszám is, valamint a járatok kapacitása is. Elmondása szerint a közlekedési vállalat akár nagyobb méretű buszokat is tud indítani, tehát nyitott a fejlesztésekre.

Nem lehet veszteséges a járat

Az Auchannal kötött egyéves szerződés garantálja, hogy a közlekedési vállalatnak ne származzon vesztesége a járat működtetéséből, derült ki az Erdély Online cikkéből. A bevásárlóközpont megtéríti majd a közlekedési vállalatnak a járat nyereséges működtetéséhez szükséges összeget, amely az eladott jegyek számától függ majd.

A portál szerint nagyon alacsony érdeklődés (havonta kevesebb mint 1300 eladott jegy) esetén ez elérheti akár a havi tízezer lejt (körülbelül 700 ezer forintot) is. Úgy kalkulálnak, hogy

ha havonta sikerül legalább 2500 jegyet eladni, akkor nyereségesen működhetne a járat.

Egy jegy ára 500 forint lesz, vagy 7 lej. Hétfőtől péntekig napi három járat közlekedik majd, míg szombaton és vasárnap napi hat. Korábban öt fórumot is tartottak a járatokról Biharkeresztesen, de az érdeklődés lehetett volna nagyobb is a polgármester szerint.

Az áruházlánc is kiveszi a részét a járat fenntartásából Forrás: MTI/Máthé Zoltán

„Mi nem kerestünk partnert, és valószínűleg az Auchan jelentkezett a közlekedési vállalatnál” – válaszolta a polgármester arra a kérdésre, hogy melyik fél volt a kezdeményező.

A vasárnapi boltzár miatt az új buszjáratnak – és az áruházláncnak – köszönhetően a hét utolsó napján is be tudnak majd vásárolni a biharkeresztesiek, hiszen a busz a nagyváradi Auchannál is meg fog állni.

Szempont volt a vasárnapi boltzár

Arra a kérdésre, hogy a vasárnapi boltzár is szerepet játszott-e a buszjárat újraindításában, a polgármester azt mondta, hogy a fórumokon „volt ilyen szempont is”, de három éve is voltak vasárnapi járatok.

Magyarországon az üzletek az adventi időszakon kívül évente egy választott vasárnapon nyithatnak ki. A legutóbbi nagy nyitvatartási hullám az augusztus 20-i hétre esett.

A járat napi több száz vásárlót is jelenthet

Az erdélyi portál szerint Lénárt Attila, a nagyváradi Auchan igazgatója sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azért is tartották érdekesnek a projektet, mert a romániai áfa csökkentésével egyidejűleg a bevásárlóközpontok vonzókká váltak a magyarországiak számára.

Azt is beleszámították, hogy a magyarországi bevásárlóközpontok hétvégén zárva vannak,

mondta később az igazgató. Elképzelésük szerint a két település közötti buszjáratoknak köszönhetően naponta 150-250 vásárlóval lehet több látogatója majd az Auchannak.