Több adót fizetünk be, mint amennyit a kormány akart

Állami Számvevőszék, Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete Elnökség
Az Állami Számvevőszék épülete.
Vágólapra másolva!
A számvevőszék szerint az eddigi folyamatok alapján az idei költségvetés fő számai tarthatóak. Az uniós pénzekkel viszont elmaradásban van a költségvetés, ez jelenti a legnagyobb kockázatot.
Vágólapra másolva!

A költségvetés bevételei időarányosan teljesülnek, sőt a gazdálkodó szervezetek befizetéseiből összességében 18-21 milliárd forint többletbevétel várható az éves előirányzathoz képest.

Az áfa és a pénzügyi tranzakciós illeték bevételeinél 52-65 milliárd forint többlet prognosztizálható,

és 5-10 milliárd forint illeték többletbevétel várható, tájékoztat az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az első fél év költségvetési folyamatainak elemzése alapján.

Az unió megtiltotta

Az ÁSZ néhány kisebb adó bevételi előirányzatának és a központi költségvetési szervektől származó befizetéseknek a teljesülését tartja kockázatosnak. További kockázatot jelent, hogy

az Európai Bizottság az élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásának esetében a progresszív díjak alkalmazását az általa indított vizsgálat befejezéséig megtiltotta.

Elmaradás az uniós pénzekkel

Az uniós szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok közül a 2014-2020-as pénzügyi ciklus operatív programjaihoz kapcsolódó kiadási előirányzatokból még nem történt kifizetés. A támogatások pályáztatása most indult meg. A 2007-2013-as pénzügyi ciklus programjainak megvalósítása ütemesen halad, a kiadások az időarányosnak megfelelően teljesültek. Ugyanez nem mondható el a bevételekről.

Az elmaradást egyrészt három operatív program kifizetéseinek részleges felfüggesztése okozta, másrészt az utófinanszírozás következtében időbeni rés keletkezett a teljesítés és a támogatás folyósítása között

– hívja fel a figyelmet az ÁSZ elemzése.

Ez a pénzforgalmi hiányt a tervezett szint fölé emelheti, növeli az államadósságot, de a túlzottdeficit-eljárás szempontjából lényeges 3 százalék alatti hiánycél teljesülését nem veszélyezteti.

Az ÁSZ szerint hiányoznak a leállított uniós pénzek, de a költségvetés tartható Fotó: Szabó Balázs - Origo

Rendben van a költségvetés

Az ÁSZ szerint ezeken a pontokon túl a költségvetés teljesülése rendben van, sőt a makrogazdasági folyamatok a kormányzati előrejelzéshez képest kedvezőbben alakultak. A központi költségvetés közvetlen kiadásai közül a legtöbb előirányzat felhasználása időarányosan alakult, és az év második felére sem jelentkeznek negatív kockázatok. A helyi önkormányzatok támogatása esetében az előirányzat időarányost meghaladó felhasználása tapasztalható, amely kockázatot jelent.