Mészáros Lőrincék újabb milliárdokat nyertek

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A felcsúti polgármester cége, a Mészáros és Mészáros Kft. fémjelezte konzorcium nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt tendert. Ez az a pályázat, amely miatt Simicska Lajos cégét három évre minden magyarországi közbeszerzéstől eltiltották.
Vágólapra másolva!

Az A-Híd Zrt., a Swietelsky Vasúttechnika Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. alkotta Kikötő Konzorcium nyerte a Győr-Gönyű kikötő fejlesztésére kiírt pályázatot, egészen pontosan a „Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő infrastrukturális továbbfejlesztése megvalósításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére és építési munkák elvégzésére” kiírt tendert, derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

A munkákra nettó 6,89 milliárd forintot nyertek el,

ami majdnem másfél milliárddal drágább, mint az eredetileg becsült összeg. A beruházást uniós forrásokból finanszírozzák.

Ez az a közbeszerzés, amely miatt a Közgép Zrt. és Kötiviép’B Kft. közös ajánlattevőket hamis adatszolgáltatás miatt kizártak. Ha ez nincsen, valószínűleg a Közgép lett volna a befutó, hiszen bő 200 millióval olcsóbb ajánlatot tett.

Pályán kívül rekedt a Közgép Forrás: Origo

Simicska Lajos cége előbb a Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadta meg a döntést, de az csak részben adott neki igazat, a legfontosabb pontokban elmarasztalta a céget – például két hajó esetében a zárt fedélzetek négyzetméteradatai nem stimmeltek.

Megöllek, mint egy nyulat, érvelt Simicska szerb partnere

A politika sem ismeretlen terep annak a szerb férfinak, akinek a hajói miatt kizárták a Közgépet a közbeszerzésekből. Ljubisav Stokic a vállalkozásaival igyekezett kihasználni a Duna és a román határ közelségét. Történetében sok minden felbukkan: cigaretta, üzemanyag, vámhatóság. És még halálos fenyegetés is.

A Közgép bírósághoz fordult az ügyben, de ennek halasztó hatálya nincsen, így amíg Simicskáék parkolópályán vannak, valószínűleg milliárdokról maradnak le – erről bővebben itt olvashat.

Megy a szekér

A felcsúti polgármester cégének jól megy az idén: legutóbb Bicskén kaptak nettó 150 millió forintos megbízást (két általános iskola energetikai korszerűsítése), de áprilisban beesett egy tízmilliárdos gigatender (gáterősítési munkák) is – utóbbi esetében ráadásul versenyeznie sem kellett Mészáros Lőrinc cégének – amely egy konzorcium tagjaként indult –, hiszen mást meg sem hívtak a pályázatra.