Rég zuhant ekkorát a mezőgazdaság

Kenderes, 2015. június 18.
Őszi árpát arat egy kombájn Bánhalma határában 2015. június 18-án. Megkezdődött az árpa aratása a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. egyik 60 hektáros árpatábláján.
MTI Fotó: Mészáros János
Kenderes, 2015. június 18. Őszi árpát arat egy kombájn Bánhalma határában 2015. június 18-án. Megkezdődött az árpa aratása a Középtiszai Mezőgazdasági Zrt. egyik 60 hektáros árpatábláján. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
A bruttó hazai termék volumene Magyarországon 2015 II. negyedévében 2,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A feldolgozóipar és a szolgáltatások teljesítménye bővült, a mezőgazdaságé jelentősen visszaesett. 2015 II. negyedévében a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a gazdaság teljesítménye az előző év azonos negyedévéhez képest 2,5, az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt. 
Vágólapra másolva!

2015 II. negyedévében az előző év azonos időszakához képest a GDP volumene 2,7 százalékkal nőtt. Az első becslésben közölt II. negyedévi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott, tájékoztat közleményében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Created with Highcharts 4.0.4%1. ábra A GDP volumenváltozása az előző év azonos időszakához képestKigazítás nélküli, nyers indexSzezonálisan és naptárhatással kiigazított indexI.2011II.III.IV.I.2012II.III.IV.I.2013II.III.IV.I.2014II.III.IV.I.2015II.0,05,0-5,0-2,52,5
2012. I.. negyedév
Kigazítás nélküli, nyers index: -0,4%
Szezonálisan és naptárhatással kiigazított index: -1,1%

A mezőgazdaság visszaesett

Ami a termelési oldalt illeti, az ipar hozzáadott értéke 6,1, ezen belül a feldolgozóiparé 7,0 százalékkal nagyobb lett az előző év azonos időszakához mérten.

A feldolgozóiparon belül a járműgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállító ágazatok teljesítménye nőtt jelentősen.

Az építőipar teljesítménye 6,5 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek és az egyéb építmények építése egyaránt bővült.

A mezőgazdaság teljesítménye 17 százalékkal csökkent.

Pocsék negyedéve volt a mezőgazdaságnak Forrás: MTI/Mészáros János

Több szolgáltatás

A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke együttesen 2,4 százalékkal bővült. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás hozzáadott értéke 5,0 százalékkal emelkedett, ezen belül a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás növekedett nagyobb mértékben. A szállítás, raktározás ág teljesítménye 3,5 százalékkal nőtt. Az információtechnológiai szolgáltatások bővülése következtében az információ, kommunikáció nemzetgazdasági ág hozzáadott értéke 3,8 százalékkal növekedett. A szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység együttes hozzáadott értéke 4,8 százalékkal bővült, ezen belül az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység növekedése jelentős.

Kevesebb lett az adósság

A szolgáltató ágak közül a pénzügyi, biztosítási tevékenység hozzáadott értéke 0,4 százalékkal mérséklődött, mivel mind a háztartások, mind a nem pénzügyi vállalatok hitelállománya csökkent.

A háztartások hitelállományának csökkenését a devizahitelek forintosításának folyamata magyarázza.

A biztosítóknál mind az élet, mind a nem élet üzletágban nőttek a biztosítástechnikai tartalékok, ez a biztosítási tevékenység kibocsátását, illetve bruttó hozzáadott értékét is csökkenti. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes teljesítménye 0,3 százalékkal mérséklődött.

A mezőgazdaság visszahúzta

A bruttó hazai termék 2015. II. negyedévi, 2,7 százalékos bővüléséhez az ipar 1,4, az építőipar 0,2, a szolgáltatások 1,3 százalékponttal járultak hozzá. A szolgáltatásokon belül a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás nemzetgazdasági ág hozzájárulása volt a legjelentősebb.

A mezőgazdaság 0,6 százalékponttal csökkentette a GDP változását.

Created with Highcharts 4.0.4%, százalékpont3. ábra A GDP változásához való hozzájárulás(termelési oldal)ÉpítőiparTermékadókIpar összesenSzolgáltatások összesenMezőgazdaság és halászatA GDP változása, %I.2011II.III.IV.I.2012II.III.IV.I.2013II.III.IV.I.2014II.III.IV.I.2015II.0,05,0-5,0-2,52,5
2011. III.. negyedév
Építőipar: -0,1 százalékpont
Termékadók: 0,2 százalékpont
Ipar összesen: -0,5 százalékpont
Szolgáltatások összesen: 1,4 százalékpont
Mezőgazdaság és halászat: 0,6 százalékpont
A GDP változása, %: 1,5%

Kevesebb dohányt vett a magyar

Ami a felhasználási oldalt illeti, a háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A tényleges fogyasztás összetevői között a legnagyobb arányt képviselő háztartások fogyasztási kiadása 3,0 százalékkal bővült. A háztartások fogyasztási kiadásán belül a nagy súlyú kiadási csoportok közül az élelmiszerek, a közlekedés, a szabadidő és kultúra, a vendéglátás és szálláshely-szolgáltatás, illetve a lakásszolgáltatások esetében emelkedett a volumen.

Az élvezeti cikkek (szeszes ital, dohányáruk) körében csökkenést mért a KSH.

A külföldiek magyarországi fogyasztása továbbra is nagyobb arányban nőtt, mint a magyarok külföldi fogyasztása.

A kormányzattól kapott természetbeni juttatások volumene 1,6 százalékkal nőtt, a közösségi fogyasztásé 0,9 százalékkal csökkent. A fenti folyamatok eredményeként a végső fogyasztás 2,1 százalékkal bővült.

Több volt az export, mint az import

A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmában folyó áron 687 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export 7,5, az import 6,5 százalékkal emelkedett. Az áruforgalomban a kivitel 6,8, a behozatal 6,4 százalékkal bővült. A nemzetgazdaság külkereskedelmi forgalmán belül a szolgáltatások (beleértve az idegenforgalmat is) exportja 10,7 százalékkal, importja 6,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A bruttó hazai termék 2015. II. negyedévi, 2,7 százalékos bővüléséhez a végső fogyasztás 1,5 százalékponttal járult hozzá, a bruttó felhalmozás viszont 0,2 százalékponttal visszafogta. A külkereskedelmi forgalom 1,4 százalékponttal erősítette a GDP növekedését.

Created with Highcharts 4.0.4%, százalékpont4. ábra A GDP változásához való hozzájárulás(felhasználási oldal)Végső fogyasztásBruttó felhalmozásKiviteli (+), ill. behozatali (-) többletA GDP változása, %I.2011II.III.IV.I.2012II.III.IV.I.2013II.III.IV.I.2014II.III.IV.I.2015II.0,0-5,0-2,52,55,07,5
2011. II.. negyedév
Végső fogyasztás: 0,9 százalékpont
Bruttó felhalmozás: -0,4 százalékpont
Kiviteli (+), ill. behozatali (-) többlet: 1,0 százalékpont
A GDP változása, %: 1,5%

Az év elejéhez képest

2015 II. negyedévében az előző negyedévhez képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint

a gazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal nőtt.

(Az előző negyedévivel történő összehasonlítás mindig a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján történik.)

A termelési oldalon a szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,6, az iparé 1,2, az építőiparé 0,2 százalékkal emelkedett, a mezőgazdaságé 0,2 százalékkal csökkent.

A felhasználási oldalon a végső fogyasztás részei közül a háztartások fogyasztási kiadása 0,6, a kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,4, a közösségi fogyasztás 1,4 százalékkal bővült. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,3 százalékkal emelkedett. Az export 1,0, az import 3,2 százalékkal nőtt.