Nagy változás jön a magyar Tescókban

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
A Tesco októbertől januárig négy ciklusban teljesen megszünteti az éjszakai árufeltöltést. A cég szerint a lépés közvetlenül 350 dolgozót érint, nekik igyekeznek más pozíciót keresni, illetve kompenzálják őket a kieső fizetésükért. 
Vágólapra másolva!

A magyarországi Tesco hamarosan be fogja jelenteni, hogy megszüntetik az éjszakai munkavégzést, értesült a Magyar Idők. A lap értesüléseit a Tesco alkalmazottait képviselő szakszervezetek nem erősítették meg.

A változtatás nagyjából 4 ezer dolgozót érintene, és megközelítőleg 150 millió forintos megtakarítást jelentene a cégnek,

egy dolgozónak pedig körülbelül havi nettó 18–20 ezer forint bércsökkenést okozna.

Az éjszakai árufeltöltést az áruházakban a továbbiakban a nyitvatartási idő előtt, illetve napközben, a vásárlási időszakban végeznék majd a lánc alkalmazottai.

Csak 350 ember

Az Origónak a Tesco megerősítette, hogy teljesen megszüntetik az éjszakai árufeltöltést. A cég szerint viszont a Magyar Idők által említett 4000 fő minden olyan kollégát tartalmaz, akik az elmúlt hónapokban akár csak egyszer is dolgoztak éjjel, de akik alapvetően nappalosak, így őket jelentős bércsökkenés nem érinti. Az októbertől januárig 4 fázisban történő átállás közvetlenül csak 350 munkavállalójukat érinti; a Tesco terve az, hogy a szakszervezetekkel való egyeztetések során olyan megállapodásra jusson, hogy számukra a vállalaton belül más munkalehetőséget biztosíthasson, írja a cég.

A korábban kizárólag éjszakai műszakban dolgozó munkatársak esetében a jövedelemkiesés valóban 18–20 ezer forint/fő/hó körüli; őket a Tesco kompenzációban részesíti, ígérik.

Kivonulhat Közép-Európából

A lap arra is emlékeztet, hogy a szlovák gazdasági napilap, a Hospodárské Noviny online változata szeptember 4-én, pénteken arról cikkezett, hogy

a Tesco a költségcsökkentés és a racionalizálás jegyében néhány hónapon belül kivonulhat a kelet-közép-európai régióból.

Értesüléseik szerint szlovák kiskereskedelmi egységei mellett a brit multicég megválna a cseh, a lengyel és a magyar érdekeltségeitől is.