Százmilliárdokat köszönhet a sportnak a magyar gazdaság

forint bankjegy MNB pénz
Thousands of large, old Hungarian banknotes are processed at a logistics center at the Central Bank of Hungary in Budapest on February 9, 2012. Hungary's central bank is pulping wads of old notes into briquettes to help heat needy humanitarian organizations, a gesture that has warmed many bodies and hearts amid a deadly cold snap. The central bank has been converting unusable notes into briquettes for the past four years. It takes about 5 million forints (17,000 euros) to make a single one-kilogram briquette. The notes are cut into pieces of 1 to 5 millimeters and then the paper is compressed without any chemicals being added. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Az átlagos magyar keveset sportol és elhízott, pedig a mozgásnak és a sportolásnak nemcsak az egészségre van jótékony hatása. Navracsics Tibor az első Európai Sporthét megnyitóján arról beszélt, hogy a fizikailag inaktív emberek nem csupán az egészségügyi rendszert terhelik meg, de a gazdaságot is visszahúzzák. Az uniós biztos ezután pingpongütőt ragadt.
Vágólapra másolva!

A magyar gazdaság szűkebb értelemben véve közvetlenül 0,6 milliárd eurót, míg tágabb értelemben véve 0,78 milliárd eurót köszönhet a sportnak, derül ki egy uniós tanulmányból. Tehát éves szinten

a sport 180-240 milliárd forintnyi hozzáadott értéket jelent a magyar gazdaságnak.

Miután igen nehéz megállapítani azt, hogy egy adott állam gazdaságához mennyit tesz hozzá a sport – rengeteg direkt és indirekt hatást kell figyelembe venni –, így a tanulmány készítői két értéket is megadtak országonként: egy szűkebb és egy tágabb értelemben vett hozzáadott értéket.

A listát - nem meglepő módon - az Európai Unió legnagyobb gazdasága, Németország vezeti. A 2012-es tanulmány szerint az EU 27 tagállama (Horvátország csak 2013-ban csatlakozott) szűkebb értelemben 112 milliárd, tágabb értelemben 174 milliárd euró hozzáadott értéket köszönhet közvetlenül a sportnak. A sporthoz kapcsolódó bruttó hozzáadott érték közvetett módon összesen 294 milliárd eurót tesz ki – ez a teljes uniós bruttó hozzáadott érték 2,98 százaléka.

Százmilliárdokban mérhető a sport hozzájárulása a gazdasághoz Forrás: Európai Bizottság / Shutterstock

Az első Európai Sporthét megnyitóján Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos arról beszélt, hogy a sportnak és úgy általában a mozgásnak nemcsak egészségügyileg és szociálisan van kiemelkedő szerepe, de egyre nagyobb hatása van az unió gazdaságára is.

Navracsics Tibor nyitotta meg a sporthetet

„Ez a hét a sport és a mozgás ünnepléséről szól” – mondta nyitóbeszédében a magyar uniós biztos.

Nem voltak tömött sorok a brüsszeli megnyitón Forrás: Origo

„Meg akarjuk mutatni az embereknek, hogy a sport szórakozás. Arra biztatjuk őket, hogy mozogjanak többet” – mondta Navracsics Tibor, aki szerint a sport kritikus szerepet játszik a közösségépítésben is.

Miért van erre szükség?

A magyar politikus három pontban foglalta össze, hogy miért is fontos az európai közösségnek a sport.

  • Egészségügy: a mozgás hiánya különféle betegségek – például rák-, cukor- és szívbetegség – kialakulásához vezethet.
  • Gazdasági nézet: a fizikailag inaktív emberek megterhelik a gazdaságokat és az egészségügyi rendszert is – a magasabb egészségügyi kiadások mellett az inaktívak többször hiányoznak a munkából és kevésbé produktívak.
  • Szociális nézet: a sport összehozza az embereket, azokat is, akik különböző háttérrel rendelkeznek.

A sport a fentiek miatt különösen fontos szerepet játszik Európa gazdaságában és társadalmában egyaránt – Navracsics Tibor szerint ez a sporthét üzenete.

A brüsszeli rendezvény első napja nem hozott akkora érdeklődést, mint amekkorát a szervezők vártak: a felállított pavilonok, valamint a kültéri események (például streetball, kispályás foci, falmászás) körül is csak néhányan lézengtek. Magyarországot a Magyar Diáksport Szövetség képviselte. Viszont aki ott volt, láthatta az uniós biztost pingpongozni a sporthét egyik nagykövete, Jean-Michel Saive ellen. A belga asztaliteniszező nem akárki a sportágban, hiszen pályafutása során több mint száz érmet nyert.

Navracsics Tibor amellett, hogy megvillantotta pingpongtudását, személyes kötelezettségvállalásában azt írta, hogy hetente 1 kilométert, évi 52-t úszik.

Navracsics Tibor vállalása Forrás: Origo

A magyar biztos egyébként nem vállalt keveset, hiszen Santiago Fisas EP-képviselő csupán azt írta fel, hogy újra golfozni fog, és lead néhány kilót. A spanyol politikus beszédében – azon túl, hogy elmondta a sporttal kapcsolatos hangzatos lózungokat – kiemelte, hogy

a sport egy különösen fontos eszköz az emberek integrációjában, a szociális kohéziójuk megerősítésében.

A sport az unió gazdaságában is fontos szerepet tölt be, hiszen közvetve vagy közvetlenül 60 millió embert foglalkoztat – az összes munkavállaló 4,5 százalékát, mondta a spanyol EP-képviselő. A sport évente több száz milliárd eurót hoz az EU-nak. Santiago Fisas egy 2004-es adatot említve azt mondta, hogy a sport 407 milliárd euróval járult hozzá az unió GDP-jéhez. Ez egyébként akkor az EU GDP-jének 3,7 százalékát jelentette.

Elhízásban jól állunk

A magyarok mindössze 38 százaléka végez hetente legalább egyszer testmozgást az Eurobarométer legfrissebb adatai szerint, derül ki az Európai Sporthét magyar nyelvű oldaláról. A sport elhanyagolása mellett Magyarországon az elhízás is hatalmas probléma: az OECD kutatása szerint

az európai országok között Magyarországon van a legtöbb elhízott ember.

A szervezet 2014-es felmérése szerint jelenleg minden harmadik magyar elhízott, ezzel vezetjük is az európai listát.

Keveset mozgunk Forrás: Origo

Az Egészségügyi Világszervezet is közzétett korábban egy előrejelzést, amely szerint az európai lakosság 80 százaléka túlsúlyossá válik 2030-ra. Emiatt szeptemberben mindenkit sportolni hív a Magyar Szabadidősport Szövetség, amely az Európai Sporthéthez kapcsolódva Magyarországon szervez eseménysorozatot – a különböző rendezvényekről itt értesülhet.