Mélyen a zsebébe nyúlhat, aki kazáncserére kényszerül

Vágólapra másolva!
Egy uniós direktíva miatt idén még lehet Magyarországon hagyományos gázkazánt venni, később már csak modern, kondenzációs kazánokat. Ezek ára viszont beszereléssel, új füstgázelvezetéssel együtt elérheti a 800 ezer forintot.
Vágólapra másolva!

Egy hagyományos gázkazán 150 ezer forintba kerül. Egy uniós direktíva szerint hamarosan már csak kondenzációs kazánt lehet értékesíteni és üzembe helyezni. A kondenzációs kazánokhoz új füstgázelvezetést kell kiépíteni, amihez gázterv és gáz MEO kell, így a teljes költség elérheti a 800 ezer – 1 millió forintot, annak ellenére, hogy kondenzációs készüléket már akár 250 ezer forintért is lehet kapni, figyelmeztet közleményében a Víz-, Gáz-, Fűtéstechnika szaklap.

Nem egyértelmű

Mindeközben vita alakult ki az EU-s rendelet értelmezéséről, írják, ugyanis nem egyértelmű, hogy mikortól nem lehet megvásárolni a régi típusú kazánokat. A direktíva szövege alapján nem egyértelmű, hogy a rendelet mit tilt meg és mire ad lehetőséget. Így alakult ki az a helyzet, hogy szinte minden érintett állam más eljárást választ. Ahol nagyon magas a kondenzációs kazánok aránya, ott türelmi idő nélkül, szeptember 26-ai hatállyal megszüntették a nem kondenzációs készülékek használatba vételét. Több európai országban már évek óta csak kondenzációs kazánt lehet telepíteni.

2015 végéig

Ezzel szemben számos, Magyarországhoz hasonló cipőben járó országban (Csehország, Lengyelország), ahol nagyon sok a hagyományos fűtési rendszerrel rendelkező ingatlan, és emiatt a kereskedők raktárai tömve vannak kéményes kazánnal, úgy döntöttek, hogy amíg van készleten nem kondenzációs készülék, addig meg lehet venni, be lehet azokat üzemelni.

Magyarország jelenleg azt tervezi, hogy csak idén december 31-ig lehet nyílt égésterű kazánt vásárolni

(vagy telepíteni, esetleg üzembe helyezni – még ez sem tisztázott). A szakma viszont két év türelmi időt kér, írja a szaklap.

Fekete piac

A szakemberek attól is tartanak, hogy a jogszerű megoldás magas költsége fekete kazánpiacot hozhat létre és a balesetek elszaporodását is okozhatja, azaz ellenőrizetlen forrásból, használt, régi vagy elavult technológiájú kazánokat szereltetnek fel szakszerűtlenül, ami a balesetek és a szén-monoxid-mérgezések megszaporodásához vezethet.