Azonnali utalásra tett ígéretet a Giro

bankkártya, fiatal, fiatalok
Close-up of a teenage boy using a laptop and holding a credit card
Vágólapra másolva!
További pénzforgalmi újításokat tervez a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában álló Giro Zrt., köztük az azonnali utalások megvalósítását, a bankváltás elősegítését és a mobilfizetési szolgáltatások bevezetését.
Vágólapra másolva!

A Giro Zrt. legfrissebb, szeptember 7-én bevezetett fejlesztése a napközbeni utalások gyorsítása volt. A társaság által működtetett Bankközi Klíring Rendszer megnövelt számú elszámolási ciklusai biztosítják, hogy

a napközben benyújtott átutalások hétfő óta átlagosan 2 óra helyett már 1 óra alatt jóváírásra kerülnek a címzettek bankszámláin.

A Giro az azonnali utalás megvalósításán dolgozik Forrás: Photononstop/P. Broze

Már dolgoznak az azonnali utaláson

Az utalások gyorsításának következő lépése a társaság tervei szerint az azonnali fizetési rendszer bevezetése lesz, az MNB és a Giro már meg is kezdte az azonnali fizetési rendszer koncepciójának kidolgozását és a lehetséges informatikai megoldások elemzését.

A Giro Zrt. 2015. január 1-jén 20 százalékkal csökkentette a bankközi utalások árát, ami lehetővé tette az ügyfelek által a bankoknak fizetett díjak mérséklését is.

A magyar pénzforgalom fejlettségét mérő mutatók még mindig jelentősen elmaradnak a nyugat-európai országok eredményeitől. Ebben Magyarországon a készpénzhasználatot kiváltó elektronikus fizetési módok elterjedése hozhat jelentős változást - vélik szakemberek.

A bankváltás könnyebb lesz

A mobilfizetések elterjedése ugyanakkor csakis bankszektorszintű összefogással és a Giro Zrt. közreműködésével valósítható meg hatékonyan. A mobilfizetéseket támogató szolgáltatások bevezetése a Giro Zrt. tavaly ősszel publikált új stratégiájában is kiemelt célként szerepel.

A bankváltáshoz kapcsolódó pénzforgalmi fejlesztéseket alapvetően az Európai Unió 2016-ban életbe lépő, a fizetésiszámla-váltásra vonatkozó irányelve és annak magyarországi bevezetése fogja meghatározni.

Forrás: PhotoAlto/Eric Audras

Az MNB 2014 júliusában szerzett kizárólagos tulajdont a Giro Zrt.-ben. A jegybank, mint tulajdonos és felvigyázó szervezet a pénzforgalmi díjak csökkentését, a pénzforgalmi fejlesztések gyorsítását és a társadalmi érdekeket is figyelembe vevő üzletpolitika megvalósítását várja el a Giro Zrt.-től.

A Giro Zrt. nagy hangsúlyt fektet rendszereinek biztonságos, költséghatékony működtetésére, a technológiai fejlődés nyomon követésére. A KHR rendszer a törvényi előírásoknak és a törvényben megszabott határidőnek megfelelően már készen áll a magáncsődhöz kapcsolódó adatok fogadására.