A cseh Citibankot más veszi meg, mint a magyart

A Citibank ATM is seen in Los Angeles
A Citibank ATM is seen in Los Angeles, California, March 10, 2015. REUTERS/Lucy Nicholson
Vágólapra másolva!
A Raiffeisen veszi meg a a Citibank csehországi lakossági és bankkártya üzletágát. A Citibank a magyar lakossági üzletágát is eladja, az Erste Bank a vevő.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Raiffeisen Bank International AG (RBI) cseh leánybankja, a Raiffeisenbank a.s. veszi át a Citibank csehországi lakossági és bankkártya üzletágát. Az üzlet lezárása 2016 első negyedévében várható. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

Terjeszkedni akar

Az RBI azzal együtt is terjeszkedni kíván Csehországban, hogy egyébként igyekszik a kockázatosabb aktívák arányát csökkenteni a konszern keretein belül, mivel "bankrendszere stabil gazdasági és jogi keretfeltételek mellett jelentős felzárkózási és növekedési potenciált kínál" - jelentette ki Karl Sevelda, az RBI vezérigazgatója a pénzintézet szeptember 14-én, hétfőn kiadott közleményében, hangsúlyozva, hogy mind a nyereségesség, mind a kockázatok tekintetében bizakodóak a csehországi piaci lehetőségeket illetően.

11 országban

A Citigroup tavaly októberben jelentette be, hogy 11 országban, köztük Magyarországon, de például Csehországban, Egyiptomban, Japánban, Peruban és Dél-Koreában is el akarja adni lakossági üzletágát. Indoklásképpen arra hivatkozott, hogy azokra a piacokra kíván összpontosítani, ahol a legnagyobb mérettel és növekedési potenciállal rendelkezik.

Raiffeisen lesz a cseh Citibankból Forrás: REUTERS/Lucy Nicholson

Magyarországon az Erste Bank vásárolja meg a Citibank magyarországi lakossági és hitelkártya üzletágát. A Citi Magyarországon továbbra is kiszolgálja vállalati és intézményi ügyfeleit és bővíti budapesti szolgáltató központját - jelentette be a két bank közösen e hónap elején. Az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható a közlemény szerint.