Áfát csalt egy volt állami cég

aratás búza  Derecske,
Derecske, 2014. június 29. Kombájn aratja az őszi búzát a Hajdú-Bihar megyei Derecske határában 2014. június 29-én. Két héttel korábban indult el az őszi búza aratása, az előzetes termésbecslések alapján a tavalyinál több és jobb minőségű kenyérgabona várható idén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Szlovák cégek közbeiktatásával csalt el a gyanú szerint több mint félmilliárd forint áfát egy bábolnai társaság, amelynek ügyében vádemelési javaslattal fejezték be az eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói.
Vágólapra másolva!

A korábban állami tulajdonú bábolnai mezőgazdasági társaság papíron szlovák cégeknek adott el gabonát, miközben a tényleges vevők magyarországi társaságok voltak. A szlovák cégek közbeiktatására kizárólag azért volt szükség, hogy biztosítsák az áfa nélküli, nettó áron való értékesítést, közölte Hideg-Göblyös Rita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közép-dunántúli regionális bűnügyi igazgatóságának sajtóreferense.

Az unióból is vásároltak

Az elkövetői kör egy cégen kívüli bűntárs által működtetett, stróman cégek láncolatán keresztül az unióból is vásárolt gabonát, amelyet belföldi beszerzésként feltüntetve adtak el magyarországi gabonafelvásárlóknak.

Összesen félmilliárd forint

A mezőgazdasági termény- és gépkereskedelméről ismert vállalkozás több volt vezetője, valamint bűntársaik és más cégek dolgozói, összesen nyolcan több mint félmilliárd forint áfát csaltak el. A pénzügyi nyomozók ingatlant, gépjárműveket, földterületet, értékpapírokat is zároltak az okozott kár megtérülése érdekében. Az elkövetőket tíz év szabadságvesztéssel is büntethetik.