Hatalmas bírságot kaptak a gyógyszerkartellezők

Így tárolhatod biztonságosan gyógyszereidet a rekkenő hőségben is gyógyszer dr. life
Vágólapra másolva!
Összesen 2,5 milliárd forint bírságot szabott ki egy gyógyszerkartell résztvevőire, három gyógyszer-nagykereskedő cégre és két tanácsadó vállalkozásra a Gazdasági Versenyhivatal.
Vágólapra másolva!

A kartellezők áraikat egyeztették ajánlataik benyújtása előtt, és felosztották a piacot egymás között. A Budapesti Egészségközpont Zrt. 2011. novemberében gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki a fővárosi önkormányzathoz tartozó tizenkét kórház számára, évente ötmilliárd forint értékben.

Öten játszottak össze

A kiíró külső szakértőként alkalmazta a PharmAudit Kft.-t, amely az eljárás alá vontak összejátszását szervezte a Mezadin Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft. segítségével.

Forrás: Thinkstock


Az elmarasztalt vállalkozások közösen érték el a pályázati kiírás módosítását úgy, hogy a pályázati feltételeket csak az Euromedic-Pharma Gyógyszernagykereskedelmi Zrt., a Hungaropharma Gyógyszerkereskedelmi Zrt. és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. tudja teljesíteni, így a keret-megállapodásos közbeszerzési eljáráson csak ez a három nagykereskedő tudott indulni - közölte a versenyhivatal.

A bírságok összege:

EUROMEDIC-PHARMA Gyógyszernagykereskedelmi Zrt.792.200.000.-
HUNGAROPHARMA Gyógyszerkereskedelmi Zrt. 792.200.000.-
TEVA Gyógyszergyár Zrt. 792.200.000.-
MEZADIN Piackutató és Marketing-kommunikációs Kft66.595.0000.-
PharmAudit Kft. 12.400.-