Az eurózónának hitelre van szüksége

euró pénzérme Athén, 2010. április 23.
Egyeurós érmék a Görög Nemzeti Pénzverdében 2010. április 23-án. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök ezen a napon hivatalosan kérelmezte az EU és az IMF által az ország adósságtörlesztési nehézségeinek megsegíté
Athén, 2010. április 23. Egyeurós érmék a Görög Nemzeti Pénzverdében 2010. április 23-án. Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök ezen a napon hivatalosan kérelmezte az EU és az IMF által az ország adósságtörlesztési nehézségeinek megsegítésére összeállított támogatási mechanizmus életbe léptetését. A segélycsomag 30 milliárd eurós uniós és további 15 milliárd eurós IMF-hitelt tartalmaz. (MTI/EPA/Oresztisz Panagiotu)
Vágólapra másolva!
Romlottak a világgazdaság kilátásai az elmúlt hónapokban, elsősorban Kína és Brazília gazdaságának lassulása miatt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet időközi gazdasági előrejelzése szerint.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna gazdasága idén 1,6 százalékkal növekedhet, ami minimális mértékű javulás a júniusi előrejelzéshez képest, és erősebb, mint a tavalyi 0,9 százalékos gazdasági bővülés, de kevésbé erős mint lehetne, mondta Cséfalvay Zoltán, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) állandó magyar képviseletének vezetője az OECD legfrissebb időközi gazdasági előrejelzését ismertetve. A szervezet jövőre 1,9 százalékos javulást prognosztizál az eurózónában.

Többre lenne lehetőség

Az OECD számításai szerint ugyanis

az alacsony olajárak, az euró leértékelődése és az alacsonyabb hosszú távú kamatlábak hatásai az eurózóna gazdaságának nagyobb mértékű növekedést tennének lehetővé.

Catherine L. Mann, a szervezet vezető közgazdásza az eredmények ismertetésekor azt mondta, a várt 1,6 százaléknál 1,7 százalékkal gyorsabb növekedésre lenne lehetősége az eurózónának, ehhez képest csak 0,8 százalékkal fog javulni a növekedés.

A visszafogottabb növekedés mögött a befektetések alacsony szintje és az egységes belső piac problémái mellett elsősorban továbbra is a magas eladósodottság állhat, mivel a kedvező kamatkörnyezet ellenére sem indult meg a vállalati hitelezés - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán. Hozzátette, az OECD szerint ezért további lépésekre van szükség a banki portfóliók tisztítására, illetve a bankunió kialakításához.

Az eurózóna sokkal gyorsabban is nőhetne, de hiányoznak a hitelek Forrás: MTI/Oresztisz Panagiotu

Amerika már összeszedte magát

Cséfalvay Zoltán szerint az Egyesült Államok és Európa összehasonlításában világosan látszik, hogy Amerikában már beindult a banki hitelezés, Európában viszont még mindig nem.

Ami a befektetéseket illeti, Catherine L. Mann szerint az Egyesült Államok nemhogy elérte, de idén már meghaladja a válság előtti szintet.

Az eurócsoport ehhez képest csak a válság előtti szint 85 százalékánál tart.

A világ csak 3 százalékkal fog nőni

Az OECD a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését 3 százalékra csökkentette, jövőre pedig 3,6 százalékot vár. Júniusban 3,1, illetve 3,8 százalékosak voltak a prognózisok.

Kína másokat is visszahúz

Kínában idén 6,7 százalékos növekedést vár az OECD, ami 0,1 százalékkal kisebb mint a júniusi előrejelzés, jövőre pedig 6,5 százalékos növekedés várható, ami a júniusban előrejelzettnél 0,2 százalékkal kevesebb. "A kínai belső fogyasztás és a kínai gazdaság importigényének csökkenése kihat a globális gazdaságra is" - hívta fel a figyelmet Cséfalvay Zoltán.

A legtöbb nagy fejlődő gazdaság növekedése lassult, a legjobban azoké, amelyek szoros kereskedelmi kapcsolatban állnak Kínával, mondta Catherine L. Mann.

Oroszország gazdasági növekedése negyedéves alapon majdnem 6 százalékkal lassult az egy évvel korábbihoz képest,

Brazíliáé majdnem 2 százalékkal, amitől Malájzia sem marad el sokkal.

Az USA jobban teljesít

A fejlett gazdaságok közül továbbra is az Egyesült Államok teljesít a legjobban: az idei (2,4 százalékos) és a jövő évi (2,6 százalékos) növekedése továbbra is erős marad, és az OECD szerint is lassan itt az ideje a kamatemelésnek a belgazdasági indikátorok alapján.

Az amerikai kamatemelés azonban jelentős turbulenciát okozhat a feltörekvő piacokon,

ezért a nagykövet szerint nem az számít, hogy mikor hajtják végre, hanem az, hogy milyen ritmusban. Az

OECD szerint azt mindenképp óvatosan, lépcsőzetesen kell végrehajtani egyértelmű, érthető kommunikációval kiegészítve.