Nem bukott a MÁV a menekültek jegyein

Migráns Menekült Bevándorló Keleti tüntetés Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti páylaudvaron. A jegyeket hiába vették meg, a hatóságok nem engedik fel őket a szerelvényre. A keletit kiürítették, a migránsok spontán tünteté
Migránsok várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti páylaudvaron. A jegyeket hiába vették meg, a hatóságok nem engedik fel őket a szerelvényre. A keletit kiürítették, a migránsok spontán tüntetésbe kezdtek
Vágólapra másolva!
A Keleti pályaudvar lezárásakor kialakult káosz és a gyorsan kitalált buszoztatás után várható volt, hogy kevés menekült tudja majd visszaváltani a vonatjegyét. Az MÁV-START lapunknak küldött válaszából is az derült ki, hogy ez alig sikerült, hiába engedett a vasúttársaság a szigorú visszaváltási szabályokból.
Vágólapra másolva!

„A migráns helyzet okozta kereslet a nemzetközi menetjegyek forgalmában is érzékelhető volt, a napi átlagos bevétel 40-50%-kal növekedett, majd a MÁV-START Zrt. által, a szigorú menetjegy visszaváltási szabályoktól eltérő, méltányosságból bevezetett kezelési költség nélküli, azonnali kifizetések következtében csaknem ugyanilyen arányban nőtt a visszatérítés is" – válaszolta a MÁV azon kérdésünkre, hogy a pályaudvarok lezárása után hány nemzetközi jegyet váltottak vissza az utasok.

Nagyon kevés jegyet tudtak visszaváltani

A MÁV válaszából elsőre arra következtethetünk, hogy sokan a pénzükhöz jutottak, ahogyan azt a méltányosabb intézkedésektől várnánk. Valójában azonban erről szó sincs. A könnyebb számolás kedvérért tegyük fel, hogy napi 100 jegyet értékesített a MÁV-START. A vasúttársaság válasza alapján a menekültek érkezésével az érintett időszakban az értékesítés 150 darabra nőtt a példánkban.

Szeptember elsején menekültek várnak a Münchenbe induló nemzetközi gyorsvonatra a Keleti páylaudvaron - hiába. A jegyeket feleslegesen vették meg, a hatóságok nem engedték fel őket a szerelvényre Fotó: Polyak Attila - Origo

Normál üzletmenetben valószínűleg elenyésző a visszaváltott jegyek száma. Tegyük fel, hogy száz jegyből kettőt váltanak vissza.

A MÁV válaszából az derül ki, hogy a méltányosságból bevezetett visszaváltási időszakban a visszaváltás hasonló arányban nőtt, mint a jegyeladás.

Ez a példánk alapján azt jelenti, hogy nem 100 eladásra jutott két visszaváltás, hanem 150-re három.

Elmentek és nem törődtek a pénzükkel

Az ellenmondást persze az oldja fel, hogy a menekültek többsége úgy szállt fel az Ausztria felé tartó buszokra, hogy nem váltották vissza a vonatjegyet.

A MÁV-Start újabb levelében cáfol

Még a cikk megjelenése előtt telefonon rákérdeztünk a társaságnál, hogy valóban a fentiek alapján értelmezhető-e a visszaváltások száma. Akkor ezt megerősítették. Ennek ellenére a következő kiegésszítést kérte a MÁV-START a cikk megjelenése után:

Évente 9 milliárd

A MÁV-START Zrt. évente mintegy 2,5 millió nemzetközi utast szállít, ebből 9 milliárd forint feletti bevételt ér el. Egy átlagos napon tehát 6800 feletti nemzetközi utas használja a vasúttársaság nemzetközi szolgáltatásait. A legkiemelkedőbb forgalmú célország Ausztria, ahová az utasok 42 százaléka utazik, ezt követi Németország az utasok 12,3 százalékával. A mostani vonatleállások összességében negatív hatással lehetnek a cég bevételére. Ha viszont csak a menekültek jegyvásárlásait nézzük, az önmagában kedvezően érinti majd céget.

Elmentek a pénzük nélkül Fotó: Polyák Attila - Origo

Fel is használhatták vagy még visszaválthatják

Ausztriában a végső úticélukig azonban még felhasználhatták a jegyüket a menkültek. Erről nem lehet információja a MÁV-START-nak. Ahogy később vissza is válthatják azoknál a vásúttársaságoknál, amelyek érintettek a vonat üzemeltetésében. Bár ehhez egy segítőre vagy egy számlaszámra van szükségük, amelyet csak akkor nyithatnak, ha megkapják a menekültstátuszt.