Hasad a szakszervezeti szövetség

közszolgálati demonstráció, József Nádor tér,"Tele a puttony"
"Tele a puttony" Közszolgálati demosntráció a József Nádor téren 2014. december 6-án
Vágólapra másolva!
Kilépett a Magyar Szakszervezeti Szövetségből a közszféra szakszervezeteit tömörítő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. Erről a SZEF szövetségi tanácsa döntött keddi ülésén, a kilépés szerdától hatályos.
Vágólapra másolva!

A szakszervezet szerint a döntés legfőbb oka az, hogy a közszolgálatok eltérő helyzete a teljes fúziót nem teszi indokolttá a "jelenlegi jogszabályi környezetben és országos érdekegyeztetési viszonyok között". Úgy vélik,

tisztázhatatlan ellentmondásokat teremt és ezért hosszú távon fenntarthatatlan az, hogy a SZEF önálló jogi személyiségű konföderációként vesz részt a Magyar Szakszervezeti Szövetség konföderációjában.

A SZEF a többi szakszervezettel szolidaritásra és jó kapcsolatra, a MASZSZ konföderációval és tagszakszervezeteivel szoros együttműködésre törekszik. A SZEF tagjai szempontjait figyelembe véve támogatja a MASZSZ érdekképviseleti céljait, kiemelten a közszolgálat területén, de lehetőségei szerint a munka világának egészében is - olvasható a közleményben.

Közszolgálati demonstráció a József Nádor téren Fotó: Szabó Gábor - Origo


A SZEF nem veti el a későbbi csatlakozás vagy szorosabb szervezeti együttműködés egyéb módjainak a lehetőségét - írták.

Nem olvadtak be

A SZEF eddig tagja volt, de nem olvadt be a 2013 decemberében, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) és az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége (ASZSZ), valamint a SZEF által létrehozott MASZSZ-nak.

Az alapítók eredetileg azt tervezték, hogy a három szakszervezeti szövetség teljes jogutódlással beolvad a létrejött új tömörülésbe, ezt az MSZOSZ és az ASZSZ tette meg.