Elhúz a magyar mellett a román GDP

Vágólapra másolva!
A román pénzügyminisztérium alárendeltségébe tartozó gazdasági előrejelzési bizottság felfelé módosította 0,1 százalékponttal az idei román gazdasági növekedést, amely becslésük szerint 3,4 százalék lesz - derült ki pénteken a bizottság őszi jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Korábbi jelentésében a testület 3,3 százalékos gazdasági növekedéssel számolt. A jövő évre vonatkozó előrejelzésében a változás jelentősebb, hiszen a román bruttó össztermék (GDP) 4,1 százalékos bővülésére számítanak a korábban jelzett 3,4 százalékhoz képest.

Négy évre jósoltak

2017-re az elemzők szerint tovább gyorsul a növekedés, 4,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak a korábban közölt 3,7 százalékhoz képest. 2018-ban pedig 4,5 százalékos növekedésre, 0,5 gyorsabbra, mint a korábbi becslés szerint,

2019-ben pedig 4,7 százalékos GDP-bővülést várnak

(erre az évre korábban nem készült becslés).

Az előrejelzések szerint lassulhat az infláció is, 2016-ban 1,8 százalékkal nőnek az árak 2,8 százalék helyett. A Román Nemzeti Bank augusztus elején csökkentette inflációs előrejelzését, az ő becslésük szerint is a fogyasztói árindex negatív tartományba kerül, és 0,3 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyi évhez képest.

Lassul a magyar növekedés

A GDP az utóbbi évben az egész kelet-közép-európai régióban stabilan növekedett, köztük Magyarországon is. A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a magyar hazai össztermék, ami

lassulást jelent az előző évben mért 3,5 százalékhoz képest.

A KSH májusi elemzése alapján továbbri lassulásra lehet számítani: az idei év egészére ekkor 3 százalékos bővülést jósoltak. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint jövőre mégszerényebb, 2,2 százalékos növekedés várható.