Sok ezer embernek csökken a rezsije

földgáz gáz gáztűzhely láng gázláng
Vágólapra másolva!
A Főgáz már elkezdte a túlméretezett gázórák kisebbre cserélését, a kisebb gázóra alacsonyabb alapdíjat jelent. A kormány szigorította a cserék felügyeletét, és többen kérhetnek cserét. Ha egy gázszolgáltató nem a szabályok szerint jár el, meg kell térítenie a hibásan számított tarifa összegét.
Vágólapra másolva!

Idén nyáron lépett életbe az a szabályozás, amely szerint a földgázelosztó társaságoknak meg kell vizsgálniuk, hogy a 20-100 köbméter/óra fogyasztású, központi mérőegységgel rendelkező ügyfeleknél a ténylegesen felhasznált földgázmennyiség illeszkedik-e a felszerelt gázmérő teljesítményéhez, emlékeztet közleményében a Miniszterelnökség. A mérő kisebbre cserélése ugyanis alacsonyabb alapdíjat eredményez.

Már 2200 lakás

A Főgáz már megkezdte ennek a jogszabálynak a végrehajtását, elsőként az érintett társasházak körében. A felmérés itt már lezárult, több társasháznál már a mérőcsere is megtörtént.

A jogosult társasházak éves szinten több százezer forintot tudnak megtakarítani, az intézkedés Budapesten mintegy 2200 lakást érint.

Az egyetemes szolgáltatáson kívüli ügyfelek körében még tart a vizsgálat. Ebben a körben döntően civil szervezetek, kisvállalkozások, közintézmények élhetnek majd a mérőcsere lehetőségével.

Kisebb gázóra, alacsonyabb gázszámla Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Be kell számolni róla

A kormány az egyes gázmérők felülvizsgálatához és cseréjéhez kapcsolódóan újabb rendeletmódosításról döntött. Ennek értelmében a gázmérők korábban előírt felülvizsgálatáról a szolgáltatók be kell, hogy számoljanak a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnak (MEKH). A MEKH ez alapján megvizsgálja, hogy a mérők kiválasztása és az azzal kapcsolatos ügyféltájékoztatás minden esetben megfelelt-e a jogszabályoknak.

Ha a hivatal ezen a téren mulasztást fedez fel, a szolgáltatónak visszamenőleg meg kell térítenie a hibásan felszámított tarifa halmozott összegét.

Többen igényelhetik

Változott még a mérőcserét ingyenesen igényelhetők köre. A jövőben nem csak az egyetemes szolgáltatásban részesülők, hanem a mérőcsere folytán egyetemes szolgáltatásra jogosulttá válók és a közintézmények (iskolák, óvodák, kórházak) számára is ingyenes lenne az új berendezésre történő áttérés. A korábbi gyakorlattal szemben a szükséges kiviteli tervek és a beruházás költségeit is a szolgáltatóknak kell állniuk, ami már önmagában egy egyszeri, több százezer forintos megtakarítást jelent.