Matolcsyék bankvezetőket büntettek

Töröcskei István Széchenyi Bank vezetője bankár
Vágólapra másolva!
A jegybank összesen 76 millió forint személyi bírságot szabott ki a felszámolás alatt lévő Széchenyi Bank négy volt vezető állású személyére a betöltött tisztséghez kapcsolódó fokozott felelősségi előírások jelentős megsértése miatt.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember 22-én publikált határozataiban 20 millió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte Sz. T.-t, a 2015. augusztus 14-étől felszámolás alatt álló Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. korábbi vezérigazgatóját, igazgatósági elnökét, 19-19 millió forintnyi bírság megfizetésére D. K.-t, a bank volt általános vezérigazgató-helyettesét, igazgatósági tagját, illetve L. Zs-t, a hitelintézet volt üzleti vezérigazgató-helyettesét, igazgatósági tagját, felügyelő bizottsági tagját, és 18 millió forint bírság megfizetésére T. Zs-t, a hitelintézet korábbi igazgatósági tagját.

Súlyos jogsértések

A jegybank célvizsgálatában a 2011. december 31. és 2014. augusztus 1. közötti időszakra vonatkozóan tekintette át, hogy a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. volt vezető állású személyei a beosztásukkal járó fokozott szakmai követelményeknek megfelelően, elvárható gondossággal és szakértelemmel, a bank és az ügyfelek érdekeinek figyelembevételével és a jogszabályoknak megfelelően végezték-e feladataikat.

A célvizsgálat nyomán született határozataiban

az MNB rendkívül súlyosnak minősítette a volt vezető állású személyek által elkövetett jogsértések jellegét, tárgyi súlyát és következményeit.

Ezek magukban hordozták a megbízható és eredményes banküzemi működésben érdekeltek – kiemelten a betétesek, illetve a hitelezők, tulajdonosok – érdeksérelmének kockázatát, amely be is következett.

Feljelentést tettek

Az MNB 2014. december 5-én vonta vissza a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. A jegybank 2015. március 3-án ismeretlen tettesek ellen feljelentést is tett a hitelintézetnél bűncselekmények elkövetésének gyanúját felvető események miatt.

A Széchenyi Bank többségi tulajdonosa Töröcskei István, az Államadósság-kezelő volt vezetője Fotó: Origo

Töröcskei István bankja

A bank 49 százalékos tulajdonosa a magyar állam, Töröcskei István pedig a többségi tulajdonos. Töröcskei István december elején mondott le az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgatói posztjáról. Töröcskei Istvánnal készült interjúnkat ide kattintva olvashatja el.