Varga Magyarországot is félti a dízelbotránytól

Volkswagen
An activist holds up a sign reading "Stop Lying" (Schluss mit Luegen) during a protest of environmental watchdog Greenpeace in front of the headquarters of German car maker Volkswagen in Wolfsburg, central Germany, on September 25, 2015 ahead of the company's supervisory board meeting. Matthias Mueller, head of luxury sportscar maker Porsche, looks set to take the steering wheel at scandal-hit Volkswagen, replacing Martin Winterkorn who quit over the global pollution cheating scandal engulfing the group. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
A kormány csökkenteni akarja a gazdaság egyoldalú függőségét az autóipar teljesítményének hullámzásától, ezért arra törekszik, hogy más ágazatok is bővüljenek, mint a gyógyszeripar, az orvosi műszerek, gépipari alkatrészek gyártása - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel.
Vágólapra másolva!

A miniszter kifejtette: az autógyártás az export 13 százalékát, az ipari termelés 22 százalékát adja, nagyon komoly súlya van a nemzetgazdaságban.

2,5 millió botrányban érintett motort itt gyárthattak

A VW-csoport körüli botránnyal kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy a légszennyezési értékeket meghamisító szoftvert tartalmazó 11 millió dízelmotorból 2-2,5 milliót gyártottak az Audi Hungária győri gyárában. Szerinte, ha lesz is visszaesés a termelésben a botrány következtében, az kevésbé fogja érinteni a győri gyárat, mint a konszern más üzemeit, mert a győri az egyik legkorszerűbb gyára a VW-csoportnak.

Magyarországon gyárthattak 2,5 millió kifogásolt dízelmotort Forrás: AFP/John Macdougall

varga szerint ahtékonyabb a dízel

Szerinte bizonytalan, mennyire veti vissza az autóeladásokat a nyilvánosságra került csalás. Kifejtette: világszerte továbbra is használni fogják a dízelmotorokat, mert azok hatékonyabbak, mint a benzinmotorok.

A kormánynak a munkahelyek megtartására és az autóiparnak gazdaságban betöltött szerepe miatt a gazdaságra gyakorolt hatásra kell figyelnie az ügyben - tette hozzá Varga Mihály.