Több mint félmillió spanyol autót érint a dízelbotrány

Seat dízel
Vágólapra másolva!
Spanyolországban több mint 683 ezer autót adtak el manipulált motorral a Volkswagen-csoporthoz tartozó négy autómárkából, írta a spanyol kormánynak küldött levelében az autóipari cég, az abban leírt adatokat csütörtökön ismertetette a spanyol sajtó.
Vágólapra másolva!

A vállalat közlése szerint a dél-európai országban értékesített dízelüzemű személygépkocsik közül több mint 257 ezer Volkswagen, 221 ezer Seat, 147 ezer Audi, 37 ezer Skoda márkájú. Emellett több mint 20 ezer Volkswagen haszonjárművet is eladtak.

Az EA 189 típusú motorral üzemelő autókba olyan szoftvert telepítettek, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt a károsanyag-kibocsátási értékeket, normál üzemmódban azonban nem.

Bajban a Seat is Forrás: Seat

A VW-csoport október 3-án teszi közzé internetes oldalán, hogy az érintett márkák mely modelljeiről van szó. Az autótulajdonosok ezt követően egy ingyenesen hívható telefonszámon érdeklődhetnek. Hangsúlyozták:

a gépkocsik biztonságosak és alkalmasak a közúti közlekedésre.

A spanyol kormány egy héttel ezelőtt kérte a VW-csoporttól a most megküldött adatokat. Az ipari miniszter azóta bejelentette: visszakérik a vállalattól azt az autónként 1000 eurós (313 ezer forint) összeget, amellyel a kormány az alacsony károsanyag-kibocsátású járművek vásárlását támogatta.

Népszerűek az Ibériai-félszigeten

Spanyolországot érzékenyen érinti botrány, a német nagyvállalat jelentős beruházó a dél-európai országban – két üzemében, Barcelonában és Pamplonában 16 ezren dolgoznak.

A Volkswagen és a VW-csoporthoz tartozó Seat a két legnépszerűbb autómárka, az eladási listák élén állnak Spanyolországban.