Megnégyszerezték a mosógépcsere-program forrásait

2015.10.01. 10:36

A négyszeresére, az eredetileg tervezett 500 millióról 2 milliárd forintra emelte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a mosógépcsere-program finanszírozásának keretösszegét, közölte a szaktárca.

A tájékoztatás szerint így az Otthon melege program keretében 44 ezer család cserélheti újra régi mosógépét,  a korábban tervezett 12 ezer helyett. Így mindenki támogatásban részesülhet, aki érvényes, formailag megfelelő pályázatot nyújtott be.

A minisztérium jelzi, hogy a pályázatok értékelése folyamatos, a pályázók hamarosan kézhez kapják az energiatakarékos mosógépek megvásárlásához szükséges támogatói okiratokat.

Több tízezret spórolhat

A vissza nem térítendő támogatás mértéke az új berendezés vételárának maximum a fele – a készülék energiahatékonysági kategóriájának megfelelően – legfeljebb 25-45 ezer forint lehet. A pályázati feltételek szerint a mosógépcserével legalább 10 százalékos energia- vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást kell elérni.

A program nemcsak a háztartások energiahatékonyságát javítja, hanem csökkenti a családok rezsiterheit is. A nyertes pályázók évente akár 12 ezer forintot is megtakaríthatnak a víz- és az áramszámlán a mosógépcserével, tartalmazza az NFM tájékoztatója.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK