Sötét a hangulat a városban, amit a Volkswagen épített

Wolfsburg VW Volkswagen
View of the 'Porschestrasse' (lit. Porsche Street), all the way to the Volkswagen power station (back C), in Wolfsburg, Germany, 24 September 2015. Photo: PETER STEFFEN/dpa
Vágólapra másolva!
Elég sötét a hangulat Wolfsburgban. Az itt élők úgy érzik, rájuk, egyszerű munkásokra haragszik a világ a Volkswagen csalása miatt.
Vágólapra másolva!

Wolfsburgban egy teljes város épült 1938-ra, hogy beteljesítse a hitleri vezetés álmát, tömegesen gyártsák a nép autóját. Ma 120 ezer itt élő munkás közül 70 ezer közvetlenül az autógyárnak dolgozik, de a többiek megélhetése is a vállalat sorsától függ. A Business Insider Wolfsburgban járt.

A Volkswagen Wolfsburgi gyára Forrás: AFP/John Macdougall

Nem csak a Volkswagen központja és gyára határozza meg ezt a város. Van itt Volkswagen Bank, Volkswagen ingatlanügynök, de még Volkswagen kolbászgyártó üzem is. Aki itt él, annak sötétebb a hangulata, mióta kiderült, hogy a Volkswagen az egész világot átverte és manipulálta a dízel üzemű gépjárműveinek károsanyag-kibocsátását mérő teszteket.

- mondta a lapnak Mak Graff a Volkswagen gyárának kapujában ahol arra várt, hogy felvegye a lányát, aki akkor fejezte be a műszakját.

Graff fia szintén itt dolgozik. Így az egész család aggódik, hogy mi lesz az eladásokkal. Tudják, ha a cég rosszul teljesít, elbocsátások jönnek. Már most is úgy tűnik, mintha megállt volna az élet a városban. Se nem költenek itt, se nem vesznek már fel senkit sehova.

Már vannak következmények

Jogos a félelem, a cég már bejelentette, hogy Salzgitterben egy műszakot megszüntetnek. Az intézkedés még csak egy pluszműszakról szól, amit korábban a megnövekedett igények miatt vezettek be, de a dízelbotrány miatt úgy látják, a jövőben nem lesz rá szükség.

Emellett a Volkswagen pénzügyi részlege hivatalosan is bejelentette, hogy a cég év végéig biztosan nem vesz fel új alkalmazottakat.

Nem lesz bónusz

Wolfsburgban attól félnek, hogy nem kapnak bónuszt. A szakszervezet még 5900 eurót harcolt ki tavaly a munkásoknak, ami most a botrány miatt odaveszhet.

A botrány óta tapintható az aggodalom a városban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Peter Steffen

Az biztos, hogy a gyár nem fog annyit keresni, de ki tudja, hogy mi lesz még később – mesélte az újságírónak Sumon Ahmed, a Volkswagen 24 éves nyári munkása. Mások nem szívesen beszélnek a munkáltatójuk ellen, így kevesen adtak interjút a gyárkapuban.

– mondta egy munkás az újságíró kérdésére.

Érthető mindez a városban, ahol szinte minden a Volkswagentől függ. Elvégre emiatt a cég miatt vált az ország pénzügyileg legerősebb városává Wolfsburg. De azért még mindig bíznak a jövőben, hiszen az önkormányzatnak nincs adóssága és el tud viselni egy rosszabb időszakot. Michael Wilkens, a Wolfsburgi Kereskedelmi Kamara vezetője szerint megvan a bizalom a Volkswagenben, reméli, hogy a cég erőssebben jöhet ki a botrányból, mint amilyen volt.