Varga Mihály több dolog miatt is aggódik

Wolfsburg VW Volkswagen
The corporate logo of German car manufacturer Volkswagen AG pictured in front of a storage tower of Volkswagen's Autostadt (car city) in Wolfsburg, Germany, 25 September 2015. Volkswagen's supervisory board is currently deciding on the successor of Martin Winterkorn who resigned as CEO on 23 September. Photo: RAINER JENSEN/dpa
Vágólapra másolva!
Magyarország megkülönböztetett figyelemmel kíséri a Volkswagen-csoport nemrég kirobbant botrányát, mert ha a külső autópiaci kereslet csökken, az kedvezőtlenül befolyásolhatja az ország ipari kibocsátását és exportját is - mondta Varga Mihály a befektetési társaságokat tömörítő European Institute fogadásán a Parlamentben.
Vágólapra másolva!

A miniszter kedvezőnek mondta ugyanakkor, hogy Magyarország exportszerkezete egyre diverzifikáltabb, ami csökkenti a kitettséget, másfelől az egyre erősödő belföldi bizalom is segíti a növekedést.

Biztonságban a gazdaság

Varga Mihály elmondta:

a VW-botrány mellett a kínai gazdaság lassulása is aggodalomra adhat okot,

ennek ellenére optimista a magyar gazdaság jövőjét illetően. A miniszter leszögezte: a kormány olyan költségvetést készít, és olyan szabályozórendszert működtet, amely biztonságot és előreláthatóságot teremt a gazdaság szereplői számára.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Rainer Jensen

A lehetőségekhez képest megkönnyíti a fejlesztési forrásokhoz való hozzáférést és gondoskodik arról, hogy az emberek piacképes tudást és így biztos megélhetést szerezhessenek - sorolta a tárcavezető.

Többen jó véleményen vannak

Varga Mihály kijelentette: "elértük azt is - ami néhány évvel ezelőtt még szinte lehetetlennek látszott -, hogy a magyar gazdaság igen jó teljesítményéről azonos véleménye van a magyar kormánynak, az Európai Bizottságnak, az IMF-nek, az OECD-nek, és a piaci elemzőknek is".