Egy muszlim lány divat- és reklámtörténelmet írt

H&M close the loop gif
Vágólapra másolva!
Először szerepelt hidzsábot, tradicionális fejkendőt viselő muszlim modell vezető világmárka reklámfilmjében. Egyesek szerint a modellkedés nem fér össze az iszlámmal, a modell szerint viszont nem tiltja semmi, tehát szabad. A muszlimok, különösen a fiatal muszlim nők egyre nagyobb piacot jelentenek a ruhaipari cégeknek.
Vágólapra másolva!

Most először szerepelt hidzsábot (a hajat takaró kendőt) viselő muszlim modell vezető világmárka reklámfilmjében. A klipet a H&M ruhaipari óriás készítette, arról szól, hogy mennyire fontos a ruhák újrahasznosítása. A videóban csak pár másodpercig mutatják a fiatal muszlim lányt, látható benne mindenféle nemű, korú, nemzetiségű, vallású és öltözékű ember.

Amit nem tilos, azt szabad

Egyesek szerint a modellkedés nem fér össze az iszlám előírásaival.

mondta a CNN-nek Mariah Idrissi, a modell. „De valójában nem tiltja semmi. A vallásunk szerint, ami nem esik kimondottan tiltás alá, azt szabad. Az iszlám szerint, amíg megfelelően vagyok felöltözve, nincsen semmi probléma. Bizonyos értelemben ez a hidzsáb támogatása, szóval ha valahogy jellemezni kell, akkor ez jó” – mondta Mariah Idrissi.

Mariah Idrissi 23 éves, Londonban született és nőtt fel, az anyja pakisztáni, az apja marokkói. Nem hivatásos modell, a fényképét egy, a modellszakmában dolgozó barátja küldte el a H&M-nek.

A modell szerint az iszlám nem tiltja a modellkedést Forrás: H&M

A cég nem állásfoglalásnak szánta

A H&M nem akarta kommentálni a videót és a nyomában kialakult vitát, csak annyit közöltek: „Nem közvetítünk semmiféle eszmét, és nem támogatunk semmiféle életstílust a videóban, a reklám épp ezt hangsúlyozza. A divatban nincsenek szabályok, egyet kivéve.” (Az egyetlen szabály az újrahasznosítás a videó szerint.)

A hidzsáb lehet divatos

A hétköznapokban is hidzsábot hord, mondta el a CNN-nek Mariah Idrissi. London szerinte az egyik legkozmopolitább város a világon, még soha semmi problémája nem volt emiatt. Úgy látja, nagyon fontos volt, hogy igazi muszlim modell szerepeljen a videóban: „Nem állíthattak oda csak úgy egy akármilyen lányt hidzsábban. Az komoly politikai vihart kavart volna." Azt is elmondta, hogy

a hidzsáb több egyszerű fejkendőnél vagy ruházatnál.

Ad helyet a divatnak, az önkifejezésnek. Ugyan csak az arc és a kezek látszódhatnak ki alóla, de az nincs megkötve, a hidzsábnak pontosan hogyan kell kinéznie. Ráadásul a puszta ruhadarabnál sokkal fontosabb, hogy a viselője szerényen viselkedjen, ne pedig kihívóan.

Egyre nagyobb piacot jelentenek

Ez volt az első, de remélhetőleg nem az utolsó olyan alkalom, hogy muszlim modell szerepelt reklámfilmben, mondta Mariah Idrissi. A kereslet biztosan megvan, a Thomson Reuters hírügynökség szerint muszlimok 266 milliárd dollárt (74 ezer milliárd forintot) költöttek világszerte ruhára és cipőre.

A hidzsáb lehet divatos, de szerénynek kell lennie Forrás: H&M

„Sok országban, ahol a H&M képviselteti magát, a fiatal muszlim nők egyre nagyobb vásárlói csoportot jelentenek” – mondta Shelina Janmohamed, a Ogilvy Noor tanácsadócég alelnöke. Nem arra van szükségük, hogy külön nekik készítsenek termékeket, csak arra, hogy úgy kezeljék őket, mint bármelyik másik vásárlót, véli az alelnök. A tanácsadócég arra bátorítja a nagy világmárkákat, hogy nyissanak a muszlim vásárlók felé.