Még nem jön a buldózer a NAV-nál

NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal, illusztráció
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal átszervezése ügyében még nem született végleges tervezet, ezért érthetetlen a szakszervezet támadása, közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete szerint 2500 család megélhetése kerül veszélybe, ha a megyei igazgatóságokat összevonják.
Vágólapra másolva!

Holecz Gábor, az érdekvédelmi szervezet elnöke azt mondta, elutasítja a NAV "buldózer típusú" átalakítását. A tömörülés szerint át kell gondolni a megyei igazgatóságok összevonását, illetve a középfokú szervek teljes megszüntetését, és sérelmezik, hogy mind a beosztotti, mind a vezetői állomány a sajtóból értesül a különböző átszervezési koncepciókról.

Fotó: Origo

Hozzátette: elfogadhatatlannak tartják, hogy 2500 magyar család megélhetése kerülhet veszélybe a szervezeti átalakítások miatt.

"Annál a szervezetnél, amely a költségvetés bevételi oldalának biztosításában, így az ország működése szempontjából a leginkább érintett,

csak sebészi pontossággal, kellő szakértelemmel lehet bármilyen változtatást eszközölni"

- szögezte le.

Egyeztetnek majd

Tállai András erre reagálva úgy nyilatkozott, hogy a gazdasági tárca a szakszervezetek bevonásával kívánja végrehajtani a szükséges változásokat. "Éppen ezért is érthetetlen, hogy a szakszervezet a valós tények ismerete nélkül, azonnal durva támadást indít az átalakítás ellen, miközben ez az adózók magasabb színvonalú kiszolgálását és a költségvetési bevételek hatékonyabb beszedését hozná el" - fogalmazott a parlamenti államtitkár, aki a jövőben miniszterhelyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként.

Tállai András miniszterhelyettesként felügyeli az adóügyeket Forrás: MTI/Marjai János

A nemzetgazdasági tárcánál szeptember 28-án bejelentett államtitkárcserék kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban elmondta: Tállai András a jövőben miniszterhelyettesként, a minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként fogja felügyelni az adóügyeket, emellett pedig parlamenti államtitkár marad.

A tárcavezető közölte azt is, hogy a

NAV - eddigi - központi, irányítóegysége a jövőben a nemzetgazdasági tárca berkeiben működne tovább, ezzel párhuzamosan megszűnne a hivatal hét régiós igazgatósága.

Elképzelhetőnek nevezte, hogy a NAV a jelenlegi 23 ezres létszám helyett a későbbiekben kisebb állománnyal működik majd. Az átalakítások ügyében a végső döntést a kormány hozza majd meg, a nemzetgazdasági tárca ugyanakkor már hozzálátott a szükséges jogszabályok előkészítéséhez.