Hamarosan ön is a brókerek körmére nézhet

gazdasági bizottság
Budapest, 2014. december 9. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén 2014. december 9-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Egy törvénymódosításnak köszönhetően a jövő évtől – első ízben a januári adatokra vonatkozóan februárban – a befektetési szolgáltatók ügyfelei a jegybank elektronikus felületén anonim módon lekérdezhetik az intézményüknél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét. A jogszabály életbe lépéséig a jegybank a befektetők biztonsága érdekében szúrópróbaszerűen egyes ügyfeleket megkeresve is áttekinti, hogy egyeznek-e a befektetési vállalkozások által nyilvántartott és a nekik megküldött értékpapírszámla-adatok.
Vágólapra másolva!

2016. január 1-jén lépnek életbe a tőkepiacról szóló törvény módosításai, amelyek megteremtik a jogi kereteit annak, hogy a befektetési szolgáltatók ügyfelei az intézménynél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuknak a megelőző hó utolsó napjára vonatkozó adatait anonim módon lekérdezhessék a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított elektronikus felületen, tájékoztat közleményében a jegybank.

Erősödhet a bizalom

Az intézményeknek a tárgyhónapot követő 5. munkanapig kell átadni a számlaadatokat az MNB részére, a lekérdezés pedig az átadást követő 5. munkanaptól a tárgyhónapot követő második hónap 10. munkanapjáig lesz elérhető. Az intézmények feladatait, a kapcsolódó adatbiztonsági, illetve egyéb követelményeket a jegybank a 36/2015. számú MNB-rendeletben határozta meg.

A törvénymódosítás által bevezetendő lekérdezési lehetőség biztosítja, hogy meg lehessen vizsgálni, egyeznek-e az ügyfeleknek küldött számlaadatok, illetve a felügyeletnek továbbított adatok.

Minden ügyfél ellenőrizheti, hogy egyezik-e a számlaértesítőben foglalt adattartalom az adatszolgáltatással,

ezáltal pedig erősödhet az ügyfelek pénzügyi szektorba vetett bizalma, véli a jegybank. Az anonim adatszolgáltatás egyúttal lehetőséget nyújt a jegybank számára is, hogy a szolgáltató által átadott értékpapírszámla-egyenlegek vonatkozásában rendszeres keresztellenőrzéseket végezzen. Éppen ezen ellenőrzési funkció hatékony működtetése miatt fontos, hogy minél többen és minél gyakrabban éljenek a megadott eszközökkel, figyelmeztet az MNB.

A jegybank ellenőriz

A jogszabályváltozások hatályba lépéséig az MNB minden folyamatban lévő vizsgálata során egyes – szúrópróbaszerűen kiválasztott – ügyfeleket közvetlenül postai úton megkeresve is ellenőrzi, hogy megegyeznek-e a hozzájuk kapcsolódó, a befektetési szolgáltatók nyilvántartási rendszerében kimutatott adatok. A jegybanki ellenőrzések célja a befektetők biztonságának további erősítése. A jegybanki megkeresés nyomán az ügyfeleknek mindössze egy nyilatkozatot kell kitölteniük a két adatsor egyezőségéről.

Amíg az ügyfelek nem tudják, a jegybank szúrópróbaszerűen ellenőrzi a számlákat Forrás: MTI/Soós Lajos

Nem az ügyfeleket vizsgálják

A vizsgálatok során az MNB nem az ügyfeleket, hanem a befektetési szolgáltatókat vizsgálja. Mivel mindez egy jegybanki vizsgálat részeként történik, az MNB végzésben értesíti ki az érintett ügyfeleket, a közigazgatási eljárás szabályairól szóló törvény (Ket.) előírása alapján felhívva a figyelmet a különböző jogkövetkezményekre is. A jegybank az értesítés mellé rövid, egyszerű nyelvű kísérőlevelet is csatol az ügyfeleknek a legfontosabb tudnivalókról, megköszönve a befektetők együttműködését.