Támadásba lendült a szír hadsereg

Russian war planes at Hmeimim base in Syria SQUARE FORMAT Szíria
2711476 10/03/2015 A maintenance team readies a Sukhoi Su-34 jet for a sortie at the Hmeimim base in Syria. Dmitriy Vinogradov/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Átfogó szárazföldi hadműveletbe kezdett a szír hadsereg a Ghab-síkságon. A támadás azért vált lehetségessé, mert az orosz légierő és haditengerészet korábban csapásokat mért az Iszlám Államra.
Vágólapra másolva!

Támadást indítottak a kormányerők és a velük szövetséges milíciák az orosz légierő támogatásával október 8-án, csütörtökön a nyugat-szíriai Ghab-síkságon - közölte a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

Az év elején foglalták el

A beszámoló szerint a felkelők az év elején nyomultak be a területre és fenyegették azokat a tenger menti területeket, amelyek létfontosságúak a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rendszer számára, hogy ellenőrzése alatt tartsa. Ezeknek a területeknek a visszafoglalására indult most átfogó hadművelet.

Az orosz légierő támadásai után

Az OSDH igazgatója, Rami Abdel Rahman szerint a kormánycsapatok föld-föld rakétákkal vették tűz alá a felkelők állásait az orosz harci repülőgépek támogatása mellett. Ali Ajúb tábornok, a szíriai hadsereg vezérkari főnöke csütörtökön bejelentette, erőik széles körű támadást indítottak, hogy megsemmisítsék a terroristákat és felszabadítsák az általuk korábban elfoglalt területeket. Hozzátette, hogy az orosz légierő csapásai aláásták az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más fegyveres terrorista csoportok hadműveleti lehetőségeit.

Négy orosz hadihajó lőtte az Iszlám Államot

A damaszkuszi kormányzat évek óta terroristának bélyegez mindenkit, aki a rezsim ellen harcol.
Az orosz védelmi minisztérium internetes oldalán azt közölte, hogy szerda este négy orosz hadihajó a Kaszpi-tengerről rakétákkal támadta az IÁ szíriai infrastruktúráját. Csapások érték a fegyveresek lőszert- és robbanóanyagokat előállító üzemeit, parancsnoki központjait, lőszerraktárait, valamint kiképző táborait.