0,4 százalékkal élünk olcsóbban

Vágólapra másolva!
Az élelmiszer, a dohány és a szolgáltatások is drágábbak.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 0,4 százalékkal voltak alacsonyabbak a fogyasztói árak, mint egy éve. Jelentős mértékben csökkent az üzemanyagok ára, miközben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások drágultak.

Az éves infláció alakulása Magyarországon Forrás: Origo

A fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal csökkentek. Az élelmiszerek ára 0,8 százalékkal emelkedett, ezen belül többek között nőtt az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (16,3%), az étolaj (8,3%) és a tojás (5,3%) ára, csökkent a tejé (12,4%), a sajté (11,3%), valamint a cukoré (5,8%). A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,9, a szolgáltatások 2, a tartós fogyasztási cikkek 1,5 százalékkal drágultak.

A ruhák ára ugyanannyi

A ruházkodási cikkek ára nem változott. A háztartási energia ára átlagosan 2,7%-kal csökkent, ezen belül az elektromos energiáé 5,6, a távfűtésé 3,4%-kal. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 6,9, ezen belül a járműüzemanyagokért 17%-kal kellett kevesebbet fizetni.

Átmeneti lehet a defláció

A defláció visszatérése átmeneti lehet, a következő hónapokban újra növekedésnek indulnak az árak. Ez azonban mérsékelt marad, decemberig 1,6%-ra emelkedhet az infláció az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadásának bázishatása miatt. A bázishatás januárban lehet a legerősebb, így januárban már 2,5% közelébe emelkedhet az infláció, innen azonban 2%-ra mérséklődhet, majd a jövő év második felében kúszhat 2,5% fölé, de a 3%-os inflációs célt várhatóan így sem éri el 2017 közepe előtt - íta elemzésében a TakarékBank.