23 ezer jelentkezőből csak 6 ezren vehetnek részt állami sofőrképzésen

Egy tanulóvezető a korrupció elleni háború első hőse, illusztráció
Vágólapra másolva!
Már 23 ezren jelentkeztek az állami finanszírozású, ingyenes gépjárművezetői képzésre. Közülük csak hatezren kapnak lehetőséget a tanfolyam elvégzésére és elhelyezkedésre.
Vágólapra másolva!

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) és a Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) csütörtökön állapodott meg arról, hogy a gépjárművezetői létszámhiány feltöltésére az OFA ingyenes szakirányú képzést (C, D, E kategóriás jogosítvány) és a munkaköri követelményeknek való megfelelést elősegítő szolgáltatásokat - egyebek mellett alkalmassági vizsga lebonyolítását - nyújt országosan, de kiemelten a Közép-magyarországi régióban.

Kemény vizsgák lesznek

A NiT Hungary a program menetéről az MTI érdeklődésére elmondta: a képzésre jelentkező, 21. évét betöltött fiatal tanulmányi szerződést köt leendő munkáltatójával, majd amikor végez, ott kell elhelyezkednie. Jelezték: komoly kiválasztási folyamat lesz, mivel sokszoros a túljelentkezés. Közép-magyarországi régióban már kiválasztották a képzést lefolytató iskolákat, a többi régióra akkor kerül sor, amikor itt már elkezdődtek a tanfolyamok - tájékoztatott a NiT Hungary.

A képzést a magyar állam és az EU közel ötmilliárd forinttal támogatja, a tanfolyamot elvégző hatezer embernek egyben az elhelyezkedést is biztosítják.

Az NFM szervezi

A NiT Hungary a belföldi és nemzetközi áru-, és személyszállító tevékenységet végző, magyarországi székhelyű gazdálkodó szervezetek és egyéni vállalkozók országos szakmai érdekképviseleti szervezete, amely mintegy 3200 tagvállalkozást tömörít. A NiT stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM), aktív résztvevője volt annak a munkacsoportnak, amely az NFM koordinálásában áttekintette a C, D és E kategóriás gépjármű-vezetői engedély megszerzéséhez szükséges speciális szakmai képzés állami támogatási lehetőségeit.

Az OFA célja a foglalkoztatás és munkahelymegőrzés elősegítése, innovatív foglalkoztatási formák támogatása, a foglalkoztatást, a munkaerő-piaci integrációt szolgáló programok, projektek végrehajtása - áll a közleményben.