Kötvényből kárpótolják a Quaestor-károsultakat

Quaestor
Quaestor
Vágólapra másolva!
A Befektető-védelmi Alap 83,3 milliárd forint össznévértékben bocsátott ki kötvényt október 7-én zárt körben, a befolyt összegből a jegybanktól eddig felvett 3 hónapos áthidaló kölcsönt törlesztette.
Vágólapra másolva!

BEVA 2030/A néven bocsátott ki változó kamatozású kötvényt a brókerkárosultak kárpótlásáért felelős Befektetésvédelmi Alap. A kötvény kamata a 2015. október 7-től 2016. január 6-ig tartó kamatfizetési időszakra vonatkozóan évi 2,95 százalék lesz.

Törlesztenek az MNB-nek

A Beva közölte, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a szervezet számára áthidaló kölcsönt biztosít a folyamatban lévő kártalanítási eljárások - Buda-Cash, Hungária, Quaestor - kifizetéseire. Hozzátették, hogy a Beva a későbbi kártalanítási kifizetéseit hasonló módon fogja finanszírozni.

Emlékeztettek, hogy a tőkepiaci törvény kártalanításra vonatkozó rendelkezései szerint a kártalanítási kötelezettség teljesítése céljából a Beva 3 hónapos áthidaló kölcsönt vehet fel az MNB-től, hosszú távon pedig kötvénykibocsátásból vagy hitelintézetektől felvett kölcsönből biztosítja a kifizetéseinek pénzügyi fedezetét.

A kötvények és kamataik törlesztése a Beva tagjai által fizetett díjakból történik majd meg. A Beva igazgatósága várhatóan novemberben dönt a jövő évben fizetendő díjakról.

Nem nő az összeghatár

A jogszabály szerint a brókercégek károsultjait 100 ezer eurónak megfelelő forintösszegig kártalanítják majd, az egymillió forintot vesztett ügyfelek kárát 100 százalékig, a fekett a kár 90 százalékát térítik meg. Az új finanszírozási forma ezeken a korlátozásokon nem változtat.