Pocsék féléven van túl a Tesco, fizetős lett az egyik parkolója

tesco budaörs budaörs Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Utolsó vasárnapi nyitvatartás
Vágólapra másolva!
Nagyon rosszul alakult a Tesco eredménye az első félévben, a cég szerint ebben többek közt a vasárnapi boltzár is szerepet játszott. A parlament módosította a villamos energiáról szóló törvényt a nemzeti közműcég terjeszkedése miatt. Januártól az ügyfelek ellenőrizhetik a brókercégeknél vezetett számlájukat, a VW-tulajdonosok pedig már most megnézhetik, érinti-e autójukat az emissziós botrány. A Valutaalap javította Magyarországra vonatkozó előrejelzését. A költségvetés százmilliárdos mínuszban van tavalyhoz képest, de hamarosan megérkeznek a befagyasztott uniós támogatások. Ez volt a héten a gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Több mint 50 százalékkal csökkent a Tesco eredménye a cég idei pénzügyi évének első feléről szerdán kiadott beszámoló szerint. A Tesco azzal egészítette ki az adatot, hogy üzleti modelljének átalakítási programja miatt sok kulcsfontosságú mérőszám már javul.

A nemzetközi hálózat működési eredménye 26 százalékkal 102 millió fontra csökkent.

A csökkenés részben a kínálat fejlesztésére végrehajtott beruházásokból ered

a Tesco szerint, de a felsorolt okok között szerepeltek a Magyarországon meghonosított törvényi változtatások is, köztük az üzletek vasárnapi zárva tartásáról intézkedő jogszabály, valamint az élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelkedése.

Nem lehet ingyen parkolni

Eközben fizetőparkoló lett a Tesco Váci úti áruháza előtti parkoló. A parkolás az első 3 órában ingyenes, utána minden megkezdett óra 500 forintba kerül.

A Tesco vizsgálja, hogy máshol is fizetőssé teszi üzletei előtt a parkolást.

A lépésnek semmi köze a cég pénzügyi gondjaihoz, a Tesco az Origónak azzal indokolta, hogy a Váci úti áruház parkolóját sokan P+R parkolónak használták, ezzel pedig az áruházba érkező vásárlók elől foglalták el a parkolóhelyeket. A parkolódíjat úgy alakították ki, hogy a vásárlók kényelmesen tudjanak parkolni.

Nincs több ingyenparkolás a Váci úti Tescoban Fotó: Bielik István - Origo

Akciósan lehet vásárolni

Arról nincs hír, hogy a Tesco leépítene Magyarországon, viszont valószínű, hogy egy Hervissel kevesebb lesz. Bezárunk! Végkiárusítás! – írja az egyik legnagyobb sportszereket árusító áruház a szórólapján. Az üzlet az Europarkban van, és valóban lejár a szerződése 2016. január 1-én.

Lehet vasárnap is vásárolni

A martonvásári Agip-kúton viszont nyílt egy Coop-üzlet. A bolt vasárnap is nyitva van. Eddig a Shell, a Mol és az OMV benzinkutakon nyíltak kis közértek.

Lehet a Dunaparton megszállni

A budapesti belváros közvetlen közelében, a Fővám téri Központi Vásárcsarnok melletti Csarnok téren nyitja meg 184 szobás és 751 ágyas budapesti szállodáját a Meininger Hotels a tervek szerint 2018 tavaszán.

Egyre több benzinkúton lehet vasárnap vásárolni Fotó: Marton Szilvia - Origo

El lehet menni tanulni

Új szálloda jön Budapestre, a fiatalok viszont elmennek, és a kormány támogatja őket ebben. A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók mobilitását ösztönző programot indít az Emberi Erőforrások Minisztériuma, jelentette be Palkovics László, a tárca felsőoktatásért felelős államtitkára. A novemberben megjelenő, 9,2 milliárd forint összegű Campus Mundi elnevezésű pályázat keretében

6700 hallgatónak biztosítanak 2021-ig ösztöndíjat

ahhoz, hogy egy ideig külföldi felsőoktatási intézményekben is tanulmányokat folytassanak.

Lehet terjeszkedni

Az országgyűlés pedig azoknak az áramszolgáltatóknak a dolgát könnyítette meg, akik távozni szeretnének. Módosította az országgyűlés a villamos energiáról szóló törvényt, az új részek azt szabályozzák, hogyan kell átadni a felhasználókat, ha egy szolgáltató kivonul a piacról. A fogyasztóknak tennivalójuk nem lenne egy ilyen váltással. Ha a kivonuló szolgáltató nem egyezik meg az új szolgáltatóval, akkor az állam dönthetné el, ki veheti át az ügyfeleit.

Az országgyűlés leszabályozta, mi történik, ha egy áramszolgáltató kivonul Forrás: Thinkstock

L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár a javaslat parlamenti vitájában egyebek mellett arról beszélt, hogy

az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. terjeszkedése miatt foglalkozni kell a kivonuló egyetemes szolgáltatók ügyével.

A brókereket lehet ellenőrizni

Egy törvénymódosításnak köszönhetően a jövő évtől első ízben a januári adatokra vonatkozóan februárban a befektetési szolgáltatók ügyfelei a jegybank elektronikus felületén anonim módon lekérdezhetik az intézményüknél vezetett értékpapír- és ügyfélszámlájuk egyenlegét. A jogszabály életbe lépéséig a jegybank a befektetők biztonsága érdekében szúrópróbaszerűen egyes ügyfeleket megkeresve is áttekinti, hogy egyeznek-e a befektetési vállalkozások által nyilvántartott és a nekik megküldött értékpapírszámla-adatok.

A kocsit lehet ellenőrizni

Már a magyarországi Volkswagen-honlapon is le lehet ellenőrizni az alvázszám alapján, hogy az adott gépkocsit ellátták-e olyan szoftverrel, amely meghamisítja az emissziós értékeket. A Német Közúti Közlekedési Hivatal adatai szerint jól számolt az Origo, és valóban

több tízezer magyarországi autót érinthet a dízelbotrány.

Lehet, hogy kártérítést kell fizetni

Románia legalább 30 millió euró kártérítést követel a német Volkswagen gépkocsigyártótól, amiért 105 ezer, Romániában eladott gépkocsija a hivatalos értéknél nagyobb mértékben szennyezte a környezetet - jelentette ki csütörtökön Gratiela Gavrilescu román környezetvédelmi miniszter.

Románia kártérítést követel a Volkswagentől Forrás: Volkswagen

Lehet, hogy még jobb lesz

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) október 6-án, kedden nyilvánosságra hozott világgazdasági kilátások (World Economic Outlook, WEO) jelentésében Magyarországon az idei növekedés mértékét 3 százalékra változtatta az áprilisban várt 2,7 százalékról,

a jövő évi gazdaságnövekedési kilátást 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelte.

A valutaalap szerint az áprilisban vártnál jelentősebben mérséklődik a magyarországi munkanélküliség. A ráta a tavalyi 7,8 százalékról idén 7,3 százalékra, jövőre 7,0 százalékra csökken. Áprilisban az idei évre nagyobb, 7,6 százalékos, jövőre 7,4 százalékos munkanélküliséggel számolt az IMF.

A pénzt kell várni

Az államháztartás hiánya szeptember végén százmilliárd forinttal volt nagyobb, mint egy évvel korábban. A kormány szerint ez elsősorban azért van, mert Brüsszel befagyasztott bizonyos kifizetéseket. Ezeket már feloldották, az uniós pénz helyre fogja billenteni a költségvetést.