Havi egymilliót spórol napelemek segítségével a győri kórház

topaz solar napelem napenergia érőmű
Vágólapra másolva!
Évente 11,5 millió forintnyi áramot takarít meg a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórháza a most felszerelt napelemekkel. A kormány 2030-ig 20 százalékra szeretné növelni a megújuló energiák felhasználását.
Vágólapra másolva!

1060 napelemet szereltek fel a 190 millió forintos beruházás keretében a központi, valamint a reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztálynak helyet adó Híd utcai telephelyen, ezek együttesen mintegy száz háztartás energiaigényét fedezik.

Tamás László János, a kórház főorvosa szerint a kórház a napelemekkel havi egymillió forintot takaríthat meg, és további spórolást tesz lehetővé, hogy felújítják az intézmény fűzési rendszer, és a jövőben kicserélhetik a nyílászárókat is.

Állami intézmények is pályázhattak

Erre újabb pályázatokon lehet lehetőség: a Környezet és Energia Operatív Program forrásaira az utolsó egy évben pályázhattak az állami intézmények, számukra korábban nem voltak lehívhatók ezek a fejlesztési összegek.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke arról beszélt, hogy az egészségügyi intézmény mostani fejlesztése jól beleillik a köztársasági elnök klímavédelmi kampányába. A terv szerint2030-ig 20 százalékra növelné a kormány a megújuló energiák felhasználását.