Bele kellene húzniuk az osztrák szállodásoknak

travel EUROPE Austria national parks Hohe Tauern National Park Hohe Tauern Grand Hotel hotels HOTEL building exterior exteriors ARCHITECTURE HORIZONTAL outdoors day contemporary color image photography travel destinations SQUARE FORMAT Hohe Tauern Nationa
Szálloda a Hohe Tauern Nemzeti Parkban
Vágólapra másolva!
Határozottan lebeszéli tagjait az az új beruházásokról az osztrák szállodások szövetsége, mert véleménye szerint a szállodák egyszerűen nem engedhetik meg maguknak a kiadásokat.
Vágólapra másolva!

"Látjuk, hogy a költségek erősen emelkednek, de nem igen látjuk, hogy a bevételek is növekednének" - mondták Michaela Reitterer és Gregor Hoch, a szervezet (ÖVH) társelnökei. Az adóreform keretében 10 százalékról 13 százalékra emelkedik a szálláshely-kiadókat terhelő áfa, 33 évről 40 évre nő az értékcsökkenési leírás időtartama és a piac általában sem fejlődik kedvezően. "A vendégéjszakák száma jól alakul ugyan, de az árak nagyon nyomottak" - mondta Michael Stanits, az ÖHV szóvivője.

Romló helyzetre számítanak

Az új terhek azt jelentik, hogy a szállodáknak 6 százalékkal kell növelniük bevételeiket, hogy ott tartsanak, ahol azelőtt voltak. Ettől azonban messze vannak, sőt a szövetség tagjainak közel 90 százaléka a helyzet romlására számít. Az ágazat további megterhelése munkahelyeket is veszélyeztet, és évente mintegy 1 milliárd euró értékű beruházás forog kockán.

Szálloda a Hohe Tauern Nemzeti Parkban Forrás: AFP/Robert Harding/Gavin Hellier

Az ÖHV több mint 1300 szállásadót képvisel, amelyek 160 ezer szálláshellyel rendelkeznek és saját adataik szerint a négy- és ötcsillagos szállodák kétharmadát reprezentálják. Mintegy 47,6 millió vendégéjszakával az ÖHV-re jut az Ausztriában eltöltött összes vendégéjszakák 36 százaléka.