A forintosítás miatt dicsérték Varga Mihályt

Varga Mihály
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én.
Vágólapra másolva!
A devizahitelek forintosítása pont jókor történt – többek között ezzel indokolta az Euromoney című szaklap Emerging Markets című kiadványa, hogy miért Varga Mihályt választották az év pénzügyminiszterének a kelet- és közép-európai régióban.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert választotta az idén az év pénzügyminiszterének a kelet- és közép-európai régióban a Euromoney című szaklap egyik kiadványa. Az újság évről évre közgazdászok, elemzők, bankárok véleményét összesítve dönt a világ legjobb pénzügyminisztereiről és jegybankelnökeiről.

A díjat külön-külön ítélik oda a felzárkózó országok, az amerikai kontinens, valamint Ázsia pénzügyi vezetőinek, azaz Varga Mihály nem a világ legjobb pénzügyminisztere a lap szerint, de

Kelet- és Közép- Európában kiemelkedő teljesítményt nyújtott.

A díj odaítélésének indokai közül a lap online kiadása kiemeli a magyar kormány jó időzítését a jelzálogalapú devizahitelek piaci árfolyamon való forintosításakor. Januárban a svájci jegybank elengedte a frank árfolyamát, a hirtelen erősödés miatt pedig sorra dőltek volna be a frankhitelek, ha a kormány előtte nem váltatja át őket forintra a bankokkal.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én MTI Fotó: Vajda János

Varga Mihály érdemének is tartja a lap azt is, hogy Magyarországnak sikerült 2013-ban a határidő előtt visszafizetnie az adósságát a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). Szerintük az is a magyar gazdasági miniszter érdeme, hogy csökkenőben van az államadósság bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya, miközben a költségvetési hiány az utóbbi három évben 3 százalék alatt van.

Elismeréssel szóltak arról is, hogy a külföldiek által birtokolt állampapír-állomány három év alatt 40-ről 30 százalékra csökkent, ami hozzájárult az ország kitettségének mérsékléséhez.

Ez különösen a várható amerikai alapkamat-emelés tükrében fontos.

A lap kiemeli az online pénztárgépek, valamint az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) jelentős áfabevétel-növelő hatását. Hozzáteszik, hogy az adóelkerülés és a feketegazdaság továbbra is probléma Magyarországon, de a fenti lépések eredményesnek bizonyultak.

Az Emerging Markets, a Euromoney Institutional Investor kiadványa, a pénzügyi döntéshozók egyik legfontosabb szaklapja.