Tizenharmadik havi bért is fizet a multi

visszavonul Ingvar Kamprad, az IKEA vezére, vásárlók a moszkvai Belaya Dacha áruházban
Vágólapra másolva!
Az Auchannál 10 százalékkal nőttek a bérek, az IKEA egy évben kétszer is megvizsgálja alkalmazottai fizetését. A Lidl még az Auchanra is ráígért, a Tesco egymilliárdot költött bérfejlesztésre. Szakemberek és pénztárosok szerint a kereskedelem még mindig rosszul fizető ágazat.
Vágólapra másolva!

Akkora forgalmunk lesz, hogy csak rebegteti a pilláját a főnökség. Szerintem lesz 13 havi bérünk is – mondta egy IKEA-s dolgozó. Az IKEA-nak 673 alkalmazottja van 2015-ben. A tegeződős cég nem akarta elárulni, hogy mennyit keresnek a munkatársai. Azt azonban elmondták, hogy az alkalmazottaik létszáma évről évre nő. Bérfejlesztésre vonatkozó kérdésünkre azt felelték: ”folyamatosan követik a versenypiaci bérek alakulását, szükség esetén reagálnak is”.

A fizetés nem sok, de van más

Az IKEA egyébként nem számít rossz munkahelynek – mondta az Origónak a bútoráruházban dolgozó alkalmazott.

Forrás: AFP/Iliya Pitalev

Általában egy évben kétszer van fizetésemelés. A neve elhallgatását kérő IKEA-s havi keresete azonban így is csak bruttó 150 ezer forint.

Augusztusban mindig megünnepeljük az előző gazdasági évet, 10-12 ezer forintos ajándékot kapunk. Ez lehet egy edény- vagy tányérkészlet is – árulta el. Év végén általában 8-10 ezer forintos ajándékkártyát kapunk.

Az IKEA még ingyenebédre is meghívja az alkalmazottait Forrás: AFP/Iroz Gaizka

Nyáron nagyon megnőtt a forgalmunk, a cég pedig felajánlotta, hogy egy hónapig ingyen ebédelhetünk az áruház éttermében – mesélte a svéd lánc dolgozója.

Van karácsonyi vacsora, farsangi buli és cafeteria is.

A sok munkát az önkéntes nyugdíjpénztárunkba utalt évi 165 ezer forinttal is honorálták.

Az Auchan 10 százalékot emelt

Az Auchan Magyarország 1,2 milliárd forintot fektet bérfejlesztésbe, közölte a multi. A vállalat életében nem volt korábban ilyen emelés. De az Auchan ettől még nem lesz a legjobban fizető multi a kereskedelemben.

Kereskedelmi lánc Havi átlagbér
IKEA bruttó 170 ezer forint
Auchan bruttó 180 ezer forint
Tesco bruttó 180 ezer forint
Lidl bruttó 250 ezer forint
Aldi bruttó 280 ezer forint
Forrás: blokkk.com

Milliárdok maradnak a multiknál

Az Európai Bizottság július közepén úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az élelmiszerláncok által fizetendő felügyeleti díj miatt. Brüsszel a vizsgálat lezárásáig megtiltotta a progresszív kulcsok alkalmazását.

Mire költik a multik a milliárdokat, amiket nem kell befizetni élelmiszerlánc-felügyeleti díjként? Fotó: Bielik István - Origo

Egyes becslések szerint azzal, hogy egyelőre mentesülnek a multik az élelmiszerlánc-felügyeleti díj megfizetése alól, akár 30 milliárd forint is a zsebükben maradhat. 2014-ben a befolyt

élelmiszerlánc-felügyeleti díj összege megközelítette a 11 milliárd forintot.

Mivel nincs felügyeleti díj, a Tescónál 12 milliárd, a Sparnal 10 milliárd körül, a Lidlnél 3 milliárd, az Auchannál 2 milliárd feletti, a Pennynél 1,5 milliárd az Aldi és a Metro láncoknál 1 milliárdnál forint maradhat idén – számolta ki a blokkk.com. Kérdés, hogy ebből a jövőben mennyit szánnak fizetésemelésre.

A Lidl rávert az Auchanra

A Lidl Magyarországnál 2014-ben a dolgozók átlagbére bruttó 251 ezer forint volt. A vállalatnál 2014-ről 2015-re az áruházakban dolgozó munkatársak pótlékok, valamint túlóra és cafeteria nélküli átlag alapbére több mint 15 százalékkal emelkedett – közölte a Lidl.

Forrás: AFP


A Lidl Magyarország azt írta az Origónak: nagy hangsúlyt helyeznek a munkatársak megbecsülésére, ami nemcsak a folyamatos, évről évre történő bérfejlesztésekben, hanem a kedvezőbb munkakörülmények és egészségügyi szolgáltatások biztosításában is meglátszik. A blokkk.com kiszámolta, hogy az egyik legjobb fizetést a Lidl-dolgozók kapják, átlagbérük bruttó 248 ezer forint.

A Tesco egymilliárdot adott

A Tescónak 20 700 alkalmazottja van Magyarországon. A legkevesebbet a bevásárlókocsikat begyűjtő kolléga keresi, az ő fizetése bruttó 123 ezer forint. A Tesco a többi dolgozóját az átlagbér felett 3 százalékkal magasabb bérért alkalmazza. A brit multi

Magyarországon nyáron egymilliárd forintot költött bérfejlesztésre.

Volt olyan dolgozó, akinek 12 százalékkal is megugrott a fizetése, a Tesco szerint több ezer kollégát érintett a bérrendezés, sőt a cafeteria, vagyis a béren kívüli juttatások is 40 százalékkal nőttek.

Munkaerőhiány van a kereskedelemben

Lasszóval keresik az alkalmazottakat a kereskedelmi cégek. A Lidnél például 137 állás betöltetlen. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is azt mondta, hogy ahogy a kereskedelmi ágazat többi szereplője, úgy ők is azt tapasztalják, hogy a megfelelően képzett munkaerőben hiány van.

A CBA franchise-rendszerében működő vállalkozások összesen 25 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Az egyes üzletek a bérezésükkel kapcsolatos döntéseiket is saját maguk hozzák meg. Nem gyűjtjük a franchise-partnereink dolgozóira vonatkozó béradatokat – tette hozzá Fodor Attila.

Nagyon alacsony a fizetés

Nem könnyű a kereskedelemben dolgozóknak a fizetésükből megélni. A KSH adatai szerint júliusban 159 ezer forint volt Magyarországon a nettó átlagkereset. A pénztárosok, pultosok havi átlagkeresete ennél jóval kevesebb.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az Origónak azt mondta, nem a kereskedelemben a legalacsonyabbak a bérek. A szállodaiparban, vendéglátásban 155 ezer, a mezőgazdaságban 194 ezer, az építőiparban 200 ezer forint a bruttó átlagkereset.

Forrás: MTI/Marjai János

Annak, hogy az Auchan példáját követik-e a multik, Vámos György szerint három feltétele van. Az egyik az év végi bértárgyalások, ahol majd eldől, hogy mennyi lesz a minimálbér jövőre, a másik a cégek saját piaci helyzete, a harmadik pedig a munkaerőhiány alakulása.

A kereskedelemben 340 ezer alkalmazott dolgozik, és jelenleg 34 ezer olyan munkanélküli van, aki nemrég a kereskedelemben dolgozott. Az egyidejűleg meglévő 10 százalékos kereskedelmi

munkaerőhiány elvileg felverheti a béreket,

ha az adott cég hónapokig nem talál egy hentest vagy egy pénztárost – tette hozzá az OKSZ főtitkára.