Még ne mondjon fel! Változik a munka törvénykönyve

Trend, Pocakosan is lehetsz csinos! Kismamadivat 2015 őszére, terhesség, kismama
Vágólapra másolva!
Megszűnik a diplomás munkanélküliek közmunkába való kényszerítése, pontosítják a pihenőnapok számítását is, megint módosul a munka törvénykönyve.
Vágólapra másolva!

88 oldalas törvénymódosítást tett közzé a kormány, amely az alig hároméves munkatörvénykönyvet írná részben újra. A törvény módosítását alkotmánybírósági döntésekkel és uniós jogharmonizációval indokolja a kormány – írja a Napi.hu.

A kormány javaslata szerint a jövőben mentesül a munkavállaló a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettség alól a munkáltató által kiadott szabadsága alatt - ennek hiánya a törvényjavaslat indoklása szerint eddig vitára adott okot.

Kispapáknak is jár a szabi

Szintén mentesül az apa a gyermeke születésekor öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

A kormány javaslata szerint nagyobb védelmet kapnak a várandós nők

- a főszabály szerint nem lehet felmondani a szülés előtt álló nőnek - abban az esetben, ha a felmondás előtt erről a munkavállaló bejelentést tett.

A jövőben a jogellenes munkáltatói felmondás estén a kárigény érvényesítése helyett a munkavállaló kérheti a felmondási időre járó távolléti díj kétszeresét, kárpótlásul.

Forrás: Thinkstock

Új szabályként emelik be a törvénybe, hogy a bíróság a jövőben abban az esetben is visszaállítja a munkaviszonyt, ha a felmondásra a joggal való visszaéléssel került sor.

Kisgyerekes is vállalhat éjszakai munkát

A javaslat több ponton módosítja, pontosítja a munkaidő fogalmát, a pihenőnap kiadására való szabályokat - ezek a változtatások általában a munkavállalót védik. A jövőben munkát vállaló nők kérésére lehetséges lesz éjszakai munkát elrendelni akkor is, ha háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Ugyanezt kérhetik a gyermeküket egyedül nevelő férfiak is. Az indoklás szerint ez az igény a munkavállalói oldalról merült fel.

Forrás: AFP/Johannes Eisele

Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár. A módosítás szerint a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén is lehetőség lesz végkielégítésre. Sőt, a munkavállalót - azonnali hatályú felmondása esetén - a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti.

Ez annyit jelent, hogy ha például jogellenesen rúgták ki, a munka törvénykönyve alapján perelheti a volt munkáltatóját kártérítésért. Ezen kívül jogosult a végkielégítésre is, mely megillette volna jogszerű felmondásnál.

Az új szabályokat a tervek szerint 2016 januárjától már alkalmazni kell,

holott a törvénycsomag csak a következő hetekben kerülhet a parlament elé.