Vágólapra másolva!
A kormány módosítja az adózás rendjéről szóló törvényt. Nem kell személyijövedelemadó-bevallást készíteni 2017-től, sőt akik nem vesznek igénybe kedvezményeket, azoknak már 2016-tól. Gyorsabban kapják vissza a jó adózó cégek a nekik járó áfát. Nem kell adót fizetni az elektromos autók után. A fuvarozók leírhatják iparűzési adójukból az útdíj egy részét. Lehet otthon pálinkát főzni, de adójegyet kell venni minden literhez. A NAV átszervezéséről még idén döntenek.
Vágólapra másolva!

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal leendő vezetője azt mondta, a kormány ma az Országgyűlés elé terjeszti két javaslatcsomagját is. Módosul az adózás rendjéről szóló törvény, a fő irány most egy kevésbé bürokratikus adózási rendszer kialakítása.

Csak a magánszemélyeknek

Már 2016-tól megnyílik a lehetőség, hogy a munkáltatói adónyilatkozat alapján a NAV készítse el adóbevallást. Ennek viszont az a feltétele, hogy csak egy helyről érkezzen a jövedelem, és ne vegyen igénybe az adózó kedvezményt. A kedvezmény csak a magánszemélyekre vonatkozik, egyéni vállalkozókra, mezőgazdasági őstermelőkre nem - nekik továbbra is maguknak kell az adóbevallásukat elkészíteni.

Csak rá kell bólintani

Az Origo már 2015 márciusában egy tervezet alapján beszámolt róla, hogy a kormány erre készül. 2016-tól tehát a NAV mindenkinek automatikusan elkészíti a bevallását,

az adófizetőknek csak jóvá kell majd hagyniuk, amit az adóhatóság számolt.

A NAV mindenkinek elküldi majd a bevallástervezetet. 2016-ban az adóhatóság arra még nem lesz képes, hogy azoknak is elkészítse a bevallását, akik valamilyen (például családi) kedvezményt vesznek igénybe, így jövőre még csak körülbelül másfél millió magyar fogja megúszni az adóbevallást.

De 2017-től a NAV már a kedvezményeket igénybe vevők bevallását is meg tudja majd csinálni, ennek egyelőre informatikai akadályai vannak, mondta el Tállai András.

Forrás: MTI/Soós Lajos

A jó, a rossz és a kedvezmények

Tállai András beszélt arról is, hogy a vállalkozásokat kategóriákba sorolja majd az adóhatóság, annak függvényében, hogy megbízható, átlagos vagy kockázatos adózók-e. A besorolásra vonatkozó tervekről az Origo itt írt márciusban.

A NAV a törvényben meghatározott szempontok alapján minősíti majd a cégeket.

Többek közt azt fogják figyelembe venni, hogy a cég adószáma volt-e felfüggesztve az elmúlt 5 évben, és volt-e három százaléknál nagyobb adókülönbözete. Kockázatos adózónak minősülnek majd azok a cégek, amelyek sok adóval maradtak el, vagy feketén dolgoztatták a munkavállalóikat. A minősítés egy évre szól majd, át lehet kerülni az egyik kategóriából a másikba.

A jó adózók kedvezményeket kapnak majd. Esetükben az ellenőrzéseket 180 napon belül le kell majd zárni. Rövidebb áfavisszaigénylési határidő vonatkozik majd rájuk: 57 napról 2017-től 45-re, 2018-tól pedig 30 napra csökken a határidő.

Azzal, hogy egyes adózók kedvezményeket kapnak,

nem fog sérülni az egyenlő elbírálás elve,

mondta el Tállai András, mert a jó adózó vállalkozások nem anyagi, csak eljárásbeli könnyítésekkel élhetnek. Ezekkel az a kormány célja, hogy szabálykövetésre sarkallja a cégeket.

Nem sérül az egyenlő elbírálás elve, véli Tállai András Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jobb lesz az e-autósoknak

A Jedlik Ányos Terv részeként az adózásban is támogatni fogja a kormány az elektromos autók terjedését azzal, hogy nem kell majd utánuk befizetni például a regisztrációs adót, az átírási illetéket, a gépjárműadót és a cégautóadót.

Jobb lesz a fuvarozóknak

A fuvarozók kedvezményeket kapnak. Talán a legfontosabb, hogy buszok és tehergépjárművek után nem kell majd vagyonátruházási illetéket fizetni. A fuvarozócégeknek az is nagy könnyebbséget jelent majd, hogy a helyi iparűzési adóból leírhatják majd a kifizetett útdíj egy részét.

Kompromisszum pálinkaügyben

Véget értek az egyeztetések az unióval a házi pálinkafőzés szabadságáról, tájékoztatott Tállai András. A végeredmény az lett, hogy szabadon lehet otthon pálinkát főzni, de nem korlátlan mennyiségben, és

adózni kell a lefőzött literek után.

A házi pálinkafőzőknek párlatadójegyeket kell majd venniük literenként 700 forint értékben. Egy személynek minimum 5 adójegyet kell majd vennie, de senki sem vehet többet 86 darabnál.

A házi pálinkafőzést nem a NAV, hanem az önkormányzatok fogják ellenőrizni.

Lehet otthon főzni, de adójegyet kell venni Forrás: Origo

Kétszintű lesz a NAV

Az adóhatóság tervezett átalakításáról is beszélt az államtitkár. Elmondta, hogy a NAV intézményi szervezete újra kétszintű lesz, mint 2007 előtt, vagyis megszűnik a regionális szint. Az adóhatóság átszervezéséhez szükséges törvénymódosításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium novemberben beterjeszti a parlament elé, a módosításokat pedig még 2015-ben el fogják fogadni.

Az adóhatóság átszervezéséről társadalmi egyeztetés nem volt és nem lesz, mondta el Tállai András. A NAV dolgozóit viszont megkérdezték róla, az államtitkár szerint a kérdőívekből az derült ki, a NAV-osok szerint is fontos lenne csökkenteni a szervezeten belüli bürokráciát.

Maradhatnak kitiltottak

Az átszervezés után maradhatnak az adóhatóság vezetésében olyanok, akik érintettek a kitiltási botrányban, mondta kérdésre válaszolva Tállai András. Az államtitkár szerint kizárólag a szakmai alkalmasság szempont annak eldöntésében, hogy ki milyen pozíciót tölt be az adóhatóságnál.

Vida Ildikó már nem dolgozik a NAV-nál, de maradhatnak a vezetőségben kitiltottak Forrás: Origo

Ráadásul az, hogy kiket tiltottak ki az Egyesült Államokból, nem nyilvános információ, legfeljebb az érintettek oszthatnák meg önként, ezért az átszervezésnél akkor sem tudnák figyelembe venni, ha akarnák.